Kommer denna helgen borra lite djupare i smartphone-området och beskriva min syn på RIM/Blackberry, Apple, Google, Microsoft, Nokia osv.

Först ut blir RIM/Blackberry eftersom jag själv ägt aktien fram tills för någon vecka sen.

Q1 2011 sålde man 14,7 miljoner telefoner. (jämfört med 10 miljoner samma kvartal förra året).
Q2 2011 sålde man 13,8 miljoner telefoner. (varav 500.000 var tablets). jämfört med 11 miljoner förra året).

Telefoner

RIM har inte lanserat någon telefon på över 1 år. Den senaste modellen är Blackberry Torch (om man bortser från en uppgradering av 9700 till 9780). Under samma tid har det släppts Androider som SonyEricsson Arc, Samsung Galaxy SII, HTC Sensation och många fler. Terminalerna som finns på marknaden hänger helt enkelt inte med. Trots detta säljer man 13,3 miljoner telefoner senaste kvartalet. Det säger en del om värdet i varumärket, trots sämre prestanda, och äldre produkter fortsätter man sälja i enorma volymer.

Under senaste kvartals-callen med ledningen sa man att deras nya Blackberry Bold 9900, ska komma i slutet av innevarande kvartal, och det innebär sannolikt Augusti. Det är den första telefonen på länge, så den kommer sannolikt sälja i stora volymer. Man sa också att man bygger flera olika telefoner på samma plattform, med exakt samma processor, radiomoduler osv, vilket innebär att RIM kan få flera telefoner med olika formfaktorer godkända på en gång i operatörsledet. Det snabbar upp lanseringarna markant. De har dock inte officiellt visat upp fler telefoner, men olika bloggar på Internet pratar om nya touchmodeller, både stora & små, samt lite billigare varianter för Prepaid och student-segmentet. När dessa väl är på marknaden, med 1,2Ghz processorer, webkit-broswer (samma som i iPhone) inklusive Flashstöd, en bättre butik med fler appar så tror jag att en markant volymökning kan ta fart.

I Q1 nästa år kommer första QNX-telefonerna (skriver mer om QNX nedan). Det kan bli vändpunkten för både aktien & bolaget tror jag. Marknaden kommer inte våga tro på bolaget fullt ut förren man fått se den första QNX-telefonen, men efter det… Det kan bli en spännande resa…

Playbook

Playbook är namnet på RIM:s första tablet. En 7 tums tablet som är baserad på QNX, ett operativsystem som RIM köpte för drygt ett år sedan. QNX är ett riktigt realtids-OS, med en kodbas på endast 100.000 rader kod, jämfört med exempelvis 70 miljoner rader kod i Windows7, antalet rader kod är viktigt i flera aspekter, inte minst för snabbheten, men också säkerheten, risken för skadlig/dålig kod osv.

Att QNX är ett bra OS vet vi redan. Bland de som använder OS:et i sina produkter finns:

  • General Electric – Använder det för att driva kärnkraftverk
  • NASA – Använder QNX som ett av flera OS i rymdraketer
  • Audi, Mercedes, BMW, Jaguar mfl – Använder QNX för att driva bilarna
  • Cisco – Använder QNX för att driva core-routrarna på Internet

QNX är välkänt för sin extrema tillförlitlighet, för sin “litenhet”, det är ett av världens minsta OS. Eftersom det är så effektivt och hanterar alla applikationer i separata processer kan OS:et väldigt enkelt virtualisera flera OS parallellt utan att dra mer batteri.

Det är “flera OS” som blir extra intressant här, Android som man pratar om, du kommer att kunna köra Android fullt ut i QNX-baserade enheter. Blir då alla Blackberry Playbooks klassade som Android-devicer? Är RIM helt plötsligt en del av världens “hetaste” OS då?

Genom att man kan virtualisera Android, kan man även virtualisera Blackberry Java OS (BB6 & BB7), vilket innebär att man kan implementera native email ganska snabbt (enligt RIM på Blackberry World skulle det komma under sommaren).

Jaguar visade upp deras senaste modell, fullt ut integrerad med Playbook, varför? Jo för att de kör samma OS…

Världens stabilaste OS i kombination med världens största App-community (Android) – låter det spännande?

Fullt stöd för Flash i browsern, och HTML5, osv…

Mediaspelare med stöd för “alla” format, .avi, .mkv, .divx, .mpeg osv osv…

Intressant? Ja många verkar tycka det. RIM sålde 500.000 enheter första kvartalet, jämfört med förväntade 300.000st, och dubbelt så många som Motorola (sålde 250.000 Xoom tror jag det var).

Aktien & bolaget

Aktien står i cirka $29 idag.

Bolaget har inga skulder, utan ett nettokassa motsvarande $4 per aktie.

Bolaget och analytikerna tror att årets vinst landar på cirka $5 per aktie. Nästa år är förväntningarna mellan $6-$7 per aktie.

Utan kassan är bolaget värderat till $25/aktie. Det ger ett p/e på 5 för innevarande år, och cirka p/e 4 för nästkommande år. Under denna tid kommer också nettokassan att öka. Det tycker jag framstår som billigt i alla fall.

Av årets omsättning är cirka 80% hårdvara (telefoner & tablets). Av årets vinst är däremot 80% från tjänster. Analytikerna räknar med att $4 av de totalt $5,25 som genereras i vinst i år kommer från tjänstesidan, med återkommande månadsintäkter från operatörer och slutanvändare. Här finns en enorm uppsida om man skulle lyckas med att sälja fler telefoner, eller öppna upp infrastrukturen för andra tillverkare (finns många rykten i bloggosfären).

Framtid, vad händer?

Uppköp? Bolaget är nu så extremt lågt värderat så analytikerna börjar prata om uppköp. Microsoft, Apple, Cisco nämns som potentiella köpare.

  • Microsoft – skulle få en stor kundbas och en etablerad position i smartphone-“kriget”
  • Apple – Skulle köpa RIM för att komma åt infrastrukturen och deras NOC, för att kunna disktribuera musik, film mm på den effektivaste infrasktrukturen som finns i världen av smarta telefoner & plattor.
  • Cisco – Med samma motivering som Microsoft, men också för att få fotfäste med sina produkter för mobile conferecing.

Vad som kommer hända i verkligheten vet jag inte, men jag personligen tror inte att ett uppköp kommer, inte på kort sikt i alla fall.

QNX – RIMs framtid hänger i mångt & mycket på att QNX blir den succé på telefonerna som man hoppas. OCh jag tror företaget har alla möjligheter i världen att lyckas med detta. Men analytikerna vill se bevis, de vill klämma & känna på telefoner med QNX, när det väl händer kommer vi se en rörelse i aktien, det lovar jag…

QNX är också nyckeln för att på sikt bredda typen av devices. Bärbara datorer? Medialösningar för TV:n? Spelkonsoler? Möjligheterna för denna typ av OS är mycket stora…

Mjukvara, RIM har köpt TAT för att de ska bygga världens bästa UI till telefoner & tablets, man har köpt Datawiz som gör “Documents to Go” som är det populäraste Office-programmet till Android & iOS (som också är inbyggt i Playbook), samt en del andra mindre bolag. Här kommer RIM säkert att fortsätta köpa kompetens och patent. Och i framtiden kommer en del av RIMs intäkter sannolikt från lösningar som ligger på andra plattformar (Som Docs to go).

Det är en spännande tid, och jag skulle inte räkna ut RIM riktigt än. Trots allt, smartphone-marknaden har precis tagit fart. (Som jämförelse till RIMs 13,8 miljoner devices kan SonyEricsson nämnas, som levererade 8 miljoner på samma tid. Pratar ngn om konkurs för SonyEricsson? Nej, just det…

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
10 years ago

Bra sammanfattat av en riktig potential. Ibland lite svårt att förstå i lilla Sverige vad RIM är globalt.

Anonymous
10 years ago

QNX i all ära, det lär bli det enda som kan rädda dom. Mer krävs för att jag skulle pengarna på björnbär i dagsläget. Ledarskapet i detta företag verkar inte riktigt vara i balans. Intressant läsning: http://www.bgr.com/2011/07/13/rims-inside-story-an-exclusive-look-at-the-rise-and-fall-of-the-company-that-made-smartphones-smart/

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x