Har bevakat och följt Precise sedan slutet av 90-talet, och tillhör den ganska betydande skaran småsparare som köpt, hoppats, deltagit i nyemmissioner och sett värdet minska. Har undvikit aktien, och alla mindre bolag under ganska lång tid nu, men har trots det fortsatt följa dem, däribland Precise.

Det som håller på att hända i mobilbranschen, och mer specifikt i Precise är otroligt intressant. Det är alltid svårt att förutse trender och framtida intäktsströmmar, men jag är mer positiv än på många år till bolaget faktiskt. Deras tidigare fokus på ID-kort och stora projekt runt Pass och liknande landsöverspännande lösningar har ju med all tydlighet visat sig innehålla många och långa hinder och politiska processer.

Deras “nya” fokus på mobiler är ju egentligen inget nytt, men äntligen verkar det faktiskt som att biometrin hittar en bredare applicering än för fysisk access till högprofilbyggnader och system. Våra pinkoder till telefonerna har en inbyggd problematik…

1. Är det för kort är det enkelt att knäcka

2. Är det för långt blir det inte användarvänligt, och användarna använder då för enkla kombinationer som är lätta att komma ihåg.

Det finns säkrare lösningar än biometri baserad på fingeravtryck, men det är trots det good enough i de allra flesta situationer. Och andra alternativ finns inte i stor skala i dagsläget. I alla fall inte för införande i mobiltelefoner till bra pris.

“MOC” eller Match-on-Card som är den teknik Precise använder är klockren för användning i bland annat mobiltelefoner, genom att liera sig med andra partners för hårdvara (ex Fingerprint) så blir marginalerna grymma på de licenser och rättigheter man kan licensiera ut. Precise är världsledande på MoC, om än inte ensamma. Sagem som är ett franskt företag är betydligt större och också verksamma inom MoC. Precise teknik har dock vid flertalet tillfällen bedömts snabbare & bättre.

Jag har inte köpt någon stor position i bolaget, men jag har faktiskt köpt ett mindre antal köpoptioner i bolaget. Optionen heter TPRE4K 1.5OC och kan handlas via de flesta mäklare. Den står idag mellan 0,47-0,49 SEK.

Jag har bara köpt in ett mindre antal, men hävstången är större (och därmed risken) än i aktien. Skulle det komma positiva nyheter inom kort så kan aktien fortsätta sin osannolika uppgång, får man ett genombrott på riktigt så tror jag man är uppköpta inom en snar framtid. Ger inget råd, men kan i alla fall konstatera att jag själv tror på bolaget så pass mycket så jag återigen investerar i det. Min förhoppning är att minst ett tillkännagivande runt mobil-integration av Precise MoC under September, och om man får drömma så skulle det inte göra ont om Apple använder Precise MoC i sin kommande iPhone-modell. Vill inte spekulera för mycket, men Apple köpte upp Authentec för något år sen, och de var en av Precise tajtaste partners på den tiden, och Authentec använde Precise teknologi, i alla fall vid den tidpunkten. Men men, hösten blir minst sagt spännande för Precise ägare. Ett litet smolk i bägaren är att två insiders sålt relativt mycket senaste månaden, vilket i min bok aldrig är något positivt, oavsett förklaring eller orsak.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x