Fredrik heter jag och kommer gästblogga här på Aktietips.net. Jag läser för tillfället sista året till civilingenjör inom teknisk fysik, samtidigt som jag vid sidan av studierna driver eget företag. Jag har sedan många år tillbaka haft ett stort intresse för aktier och olika typer av investeringar. Min resa som entreprenör kan man följa på min blogg Legendarisk. Här på aktietips kommer jag dela med mig av mina bästa investeringstips och tankar kring börsen och olika bolag. 

Idag tänkte jag tala om olika sätt att tänka när man investerar i oroliga marknader som dessa. Börsen har svängt otroligt mycket på senare tid och det är då lätt att bränna sig som småsparare.

 

Rikedom skapas i dåliga tider

Först och främst skulle jag vilja påminna alla som är lite nedstämda, har tappat motivation för det här med aktier och börsen att det är i dåliga tider som rikedomar skapas. Det finns hur många exempel som helst på företag som skapats under olika kriser och blivit enorma succéer.

Tänker man efter så är det ju ganska logiskt. Förutsatt att det är stabila bolag, med bra tillväxt och som helst delar ut en stor del av vinsten år efter år så borde det ju vara betydligt mer attraktivt att köpa aktier när priserna sjunkit så mycket som de gjort de senaste tiden. Självklart på kort sikt så är det väldigt riskabelt och kan säkerligen sjunka mer, men ser man över några års sikt så är det ju mer sannolikt att bättre tider komma skall. Jag är rätt säker på att många av er köpte aktier när det gick som allra bäst och kurerna stod högt. Hur länge ska man då avvakta när det blir betydligt billigare?

 

Se inte börsen som ett Casino

Något av det viktigaste att komma ihåg när man investerar är att inte satsa allt på ett kort. Att sprida riskerna är förmodligen det viktigaste du bör känna till som investerare och som Warren Buffet skulle sagt, förlora aldrig pengar! Kikar man runt bland olika forum så ser man allt för många som slänger in alla sina sparpengar på ett litet förhoppningsbolag, eller i någon av alla börshandlande fonder med hävarm. In med alla pengarna precis som om det vore ett roulette bord där man antingen väljer rött eller svart. Knappast hållbart i längden.

Istället gäller det att inse att man omöjligt kan pricka bottnar och toppar. Mitt bästa råd är därför att dela upp dina sparpengar som du tänkt investera i olika portioner och helt enkelt köpa aktier i omgångar. Då minskar risken för att du köper alldeles innan en stor nedgång och om det skulle råka vara fallet så har du möjlighet att köpa ännu billigare efter fallet.

 

Kom ihåg att det är företagen du investerar i

Många tidningar har varit duktiga med att helt och hållet fokusera på makro den senaste tiden. Bolagens rapporter har varit helt ointressanta enligt dem. Självklart så påverkar det ekonomiska läget i omvärlden varje enskilt bolag, men för den delen ska man inte glömma bort det grundläggande och hur de bolag man investerar i faktiskt presterar. Så läs hellre några nya bolagsrapporter än att maniskt följa något index över humöret bland analytiker eller liknande.

 

Avslutningsvis var långsiktig

Vad du än gör, följ inte massan som reagerar i panik baserat på känslor. Det som händer kortsiktigt på börsen i dessa dagar är helt oväsentligt. Grunda dina beslut på fakta och håll dig sedan till dem. Strunta i om OMX30 sjunker eller stiger med några procent hit eller dit. Läs en bok eller gör något roligt som inte har med börsen att göra. Då kommer du se att det är både roligare och enklare att tolka situationen när du kommer tillbaka.

 

Det här var allt för mitt första inlägg. Hoppas du inte tappat ditt investerarintresse bara för att det svänger på världens börser. I så fall tycker jag att du ska läsa punkt ett igen här i inlägget. Om du råkar få någon minut över får du gärna kika in några av mina projekt. Jag har bland annat gjort en sida om snöslunga samt en sida om plåttak. Där kan du säkert hitta nyttig information att läsa om du inte vill bevaka börsen.Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
9 years ago

Hej Fredrik!
Mycket bra skrivit, jag kan inte mer än att hålla med till 100%. Det bör dock påpekas att man också ska investera med pengar man har råd att avvara under överskådlig framtid eller kanske ännu viktigare: Använd inte lånade pengar.
Mvh
Andreas

Anonymous
9 years ago

Instämmer i Andreas kommentarer
/Andreas på aktietips.net

Fredrik
9 years ago

Precis, det är viktigt att poängtera att man inte ska använda lånade pengar. Otroligt viktig regel.

Anonymous
9 years ago

Fast, håller faktiskt inte med riktigt här. Om man tittar på framgångsrika investerare, Warren Buffet, vår svenska “Aktiestinsen” mfl så har de från tid till annan varit rejält belånade.

En tid på 70-talet var tydligen aktiestinsen belånad upp till nästan 90% har jag läst i en artikel.

Man ska vara försiktig med att låna, men allt handlar om risk och riskbedömningar, lån behöver nog inte alltid vara fel. Eller?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x