*UPPDATERAD* Jag jobbar som sagt inom Telekom till vardags, när jag inte har semester o bloggar här på aktietips.net, och har i över 10 års tid jobbat med smartphone-marknaden. Jag har i över 5 års tid använt Blackberry dagligen, och har parallellt med det testat iPhone, olika Nokia smartphones, Android-mobiler och mycket mer, men kommer alltid tillbaka till min Blackberry på något sätt…


Under de senaste åren har iPhone och nu senaste året även Android tagit mycket marknad, dock har RIM fortsatt växa, och kommer göra så även de kommande åren, detta med stigande vinster, det är jag övertygad om…

Vi kan titta på lite siffror… RIM har idag avtal och nära partnerskap med över 550 operatörer i mer än 175 länder. Det är värt massor, jag lovar! De är bäst bland samtliga terminaltillverkare i världen på relationer med operatörerna, de är på samma nivå som Ericsson är på system-sidan.

Sedan mitten av 2008 har RIM:s marknadsvärde sjunkit från $75 Miljarder till dagens $29 Miljarder. Under samma period har de vuxit explosionsartat, ökat vinsten, antalet sålda terminaler, antalet operatörer som de samarbetar med och i princip alla andra mätbara parametrar utöver dessa.

Det första diagrammet visar vad RIM(Blackberry), Google & Apple haft för utveckling på sina resp marknadsvärden. Man kan inte jämföra dem rakt av, men det är ju så alla “idiot”-analytiker gör, bland annat så har ju Google typ 93% av sina intäkter från reklam, och RIM 100% av sina intäkter från smartphones… Men gör alla andra det så gör jag det också :-).

Man ser tydligt att RIMs marknadsvärde sjunkti kraftigt, samtidigt som deras vinst per aktie (graf 2) ökar markant. Den gula linjen går i en riktning, den blåa i en annan.

 

På nedanstående grafer ser man i första kolumnen vinstökning, i andra antalet registrerade kunder/användare, och i sista hur ökningen på kunder utanför USA utvecklas (de har nästan 50% av smartphone-marknaden i USA)

Jag har som sagt köpt en liten post, jag tror RIM har god chans att ge både Android och iPhone en match framöver. Blackberry är överlägsna för mail (Exchange, Notes, Groupwise), men deras Blackberry Messenger är överlägsen alla andra chatklienter, deras stöd för MSN, Google Talk , Facebook, Twitter osv är också grymt, du kan köra alla appar samtidigt, och ändå överleva mer än en dag på batteriet. Dessutom med liten dataförbrukning.

Tittar du på andra operativ så klarar de också det mesta av ovanstående men deras batteri tar slut nästan direkt, eller så drar appen så mycket data att du inte kan använda dem utomlands… Hur kul är det? Och dessutom, hur ska alla operatörer hantera den ökade datamängden? Jag tror att RIM med nya devicer under året kommer bli mer attraktiva som partners igen, och operatörerna börjar inse vad Androider, iPhones mm drar i kapaictet från näten, inte minst AT&T…

En chanspost tycker jag det är värt i alla fall. Smartphonemarknaden kommer växa i många år till, och RIM har definitvt en plats på denna marknad. Det tror jag i alla fall.

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
10 years ago

Tack för en riktigt bra analys, Trodde på detta innan jag läste men skönt att läsa att någon mer är inne på samma spår=)

// Kristoffer

Anonymous
10 years ago

Hittade ingen info på om RIM ger aktieutdelningar, någon som vet?

/Jurgen

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x