Skärmavbild 2013-09-03 kl. 10.10.45

Microsoft & Nokia rivstartade med en av de större affärerna i Europa i år, genom köpet av terminal-delen på Nokia får Microsoft tillgång till massor av kompetens runt hårdvara, logistik och radiokunnande. Tycker Nokia är bland de bästa i världen på hårdvara, dock tycker jag WIndows Phone har en bit kvar. Tror att Nokia hade varit i samma position som Samsung är idag om man hade valt Android istället för Windows Phone för ett antal år sen, men det är meningslöst att spekulera i det idag. Tärningen är kastad, och att Nokia förr eller senare skulle köpas upp (terminaldelen) av Microsoft har väl de flesta sett som ett rimligt scenario.

Kortsiktigt tycker jag aktien är svårbedömd, men visst kommer det framöver finnas “för mycket” kapital och utdelningarna i Nokia lär tillhöra toppskiftet framöver. De kvarvarande delarna går ju betydligt bättre än den avyttade terminaldelen.

Vodafones försäljning av sin andel i Verizon Wireless i USA till sin partner Verizon är också en logisk affär, som många väntat på i flera år. Affären är den tredje största bolagsaffären genom tiderna enligt engelsk press, det skapar otroligt mycket manöverutrymme för Vodafone framöver och jag tror att det kan vara en mycket spännande aktie på några års sikt.

Precise Biometrics fortsätter sin resa uppåt och adderade ytterligare 10% uppgång idag. Närmsta veckan avgörs sannolikt stora delar av Precise fortsatta popularitet, i alla fall på kort sikt. Imorgon börjar IFA-mässan, och nästa vecka är det dags för Apple att släppa sin nästa iPhone-modell. Både på IFA och på Apples event förväntas biometri få en central roll, och ska den närmast spikraka resan uppåt för börskursen fortsätta krävs det nog inblandning från Precise i en eller flera av dessa produkter. Skulle så vara fallet tror jag resan kan fortsätta en bra bit till, framför allt pga internationellt intresse som inte vill missa denna lilla svenska kronjuvel.