Ska vi upp, eller ska vi ner? Det känns som att vi just nu balanserar på både tunn & slak lina, börsen vägrar välja riktning, först upp lite, sen ner lite och så slutar vi runt nollstrecket… Har funderat en del på detta idag, och jag tror faktiskt att 2011 kommer ställa större krav på investerare.

2009 & 2010 har i princip alla branscher gått upp, alla index har gjort rejäla uppgångar, och det har varit ganska “enkelt” att tjäna pengar, i alla fall 15-20% i avkastning inklusive utdelningar osv. Men jag tror faktiskt 2011 blir ganska intetsägande ur ett index-perspektiv, vi ska nog inte upp mer än max 10% på OMXS30 i år, utan i år blir det viktigt att verkligen välja “rätt” bolag.

Uppköp & Affärer

Jag tror att 2011 kommer bli ett år som går till historien som ett år med många större uppköp. Det är också runt dessa affärer de största vinnarna kommer att skapas.

Redan nu i mitten av Januari har Lundin Mining varit inblandade i ett samgående,

Rykten runt SAS kommer kontinuerligt, något kanske händer här 2011?

Eniro? Lågt värderat och utan tydliga ägare, ingen ägare kontrollerar över 10% i bolaget.

Oljebolagen, PA Resources, Alliance Oil, Enquest, Lundin Petroleum, vill inte kineserna köpa oljebolag?

Biotech-bolagen, Karo Bio, Diamyd och många fler. Träffar de rätt så blir de uppköpta, eller i alla fall “exploderar” kursmässigt!

Visst, trotjänare som H&M, Clas Ohlson mfl kommer självklart att ha förutsättningar för att (som vanligt) ge bra avkastning, men cherrypicking av bolag kommer att bli ännu viktigare i år, och kanske framför allt nästa år då konjunkturen i vissa länder kanske toppar, för att sedan börja vända nedåt, då blir det ännu svårare att åstadkomma en vettig avkastning… Men den tiden den sorgen, nu fokuserar vi på 2011!

För egen del så har RIMM fortsatt upp i USA, H&M gjorde ju ett rejält ryck idag, kul! Electrolux har dragit sig nedåt, funderar på att öka lite där om de går under 180kr. Nokia fortätter upp, Alliance har legat stabilt. Generellt känns portföljen bra, även om man aldrig blir riktigt nöjd.