Egentligen ska man väl ägna bloggen och tankarna åt alla människor som råkat illa ut senaste tiden, både i norra afrika (Libyen, Egypten, Tunisien mfl) samt självklart Japan, men trots det så rullar ju världen på och börserna, affärer och företagen rullar ju på.

I veckan som gått har ju börsen åkt som en jojjo, av naturliga orsaker. Det “Mr Market” gillar mest är osäkerhet, då kan han regera fritt och skicka kurserna upp och ner med 3-5% varje dag… Självklart är inte bolag som H&M, Tele2, Betsson, Volvo mfl värda 3-5% mindre bara för att det är störningar i produktionen i ett land i någon månad. 

Jag kan förstå att man sänker prognoserna på grund av komponentbrist och tappad tillverkning i en del verkstadsbolag, samt inom elektronikbranschen. Men exempelvis Tele2, Betsson, Clas Ohlson mfl har ju ingen som helst koppling till det som händer i Afrika och Japan?

Jag har ökat innehavet i Clas Ohlson med 50% i veckan, jag gjorde detta på 97kr, jag tycker aktien trycktes ner otroligt mycket av det generella klimatet. Även Tele2 har fått mycket stryk, men där har jag valt att inte öka innehavet.

Rent generellt så ligger jag ganska fullinvesterad, och fler inköp kommer att innebära avyttringar i andra bolag. Jag har en liten buffert för att kunna utnyttja “krasch-dagar”, men generellt har jag nte massor av likviditet kvar. Det betyder ju självklart också att jag på någon månads sikt är positiv till börsen, jag tror att börsen klarar alla dessa “bakslag” som inträffat senaste månaderna, konjunkturen i väst är stark och USA börjar återigen få upp ångan.

Mina innehav som H&M, Tele2 mfl går snart mot utdelningssäsong och det bör påverka positivt, och Tele2 har en rejält attraktiv värdering idag i förhållande till förväntad tillväxt. Lågt P/E i kombination med hög direktavkastning tycker i alla fall jag ser attraktivt ut.

Det som kan få mig att ändra åsikt om börsläget är om det blir oroligheter på allvar i Saudi-Arabien, det skulle på allvar skada världen och oljepriset skulle bli “för” dyrt, med priser på säkert upp mot $200 kortsiktigt, det skulle “krossa” uppgången och vi skulle sannolikt få en ordentlig sättning på upp mot 20-30%, kanske mer.

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.