Börsen befinner sig (enligt mig) i ett mycket spännande läge just nu. Vi är nära årshögsta-nivåer, de flesta index är i positiva trender och bolagen går bra. Sen har vi ju just det faktum att vi befinner oss nära årshögsta, vilket självklart ökar risken för bakslag… Syrien, neddragningar av QE i USA, höga p/e-tal på börserna osv.

Vilken sida vinner då? Nja, inte helt enkelt faktiskt. Jag har i alla fall köpt lite warrants för nedgång på OMX idag. Det är oftast när allt känns bra som det är nära till toppen. Jag är inte någon “BEAR/BULL-fantast”, men tycker Index-handel är kul som en krydda till aktieportföljen i övrigt. Prenumererar numera på VInnarbyrån/Tobbe Roséns analyser och har börjat följa index, främst OMS30 & S&P500 mer noggrant senaste månaderna. Har som ambition att skriva lite mer om trading, och inte bara om långsiktigt sparande i aktier, tror att ni som besöker bloggen har varierande intressen och riskprofiler.

Till aktierna nu då:

Precise Biometrics. Vad händer? Jag tycker det var starkt att få in 86 MSEK på en kurs på 3,90 SEK. Det tyder på att det är väl insatta köpare, annars hade de inte velat gå in på de nivåerna. Utspädningen blev 6% ungefär och kursen föll inte speciellt mycket i samband med att emissionen blev klar. Det är dock några saker som oroar lite gällande Precise…

1. Avanza fortsätter vara överlägset största nettoköpare. Har varit det i princip varje dag sista veckan. Medan Merrill Lynch, Deutsche Bank och SEB har toppat säljsidan de flesta dagarna. Jag är fullt medveten om att det finns tunga investerare även på Avanza & Nordnet, men jag skulle känna mig tryggare om det var utländska storbanker som köpte istället.

2. Bristen på nyheter i samband med IFA-mässan. Jag trodde det skulle bubblas mer om biometri där? Nu är ju nästa stora tillfälle för lanseringar CES i Januari och MWC i Februari. Kommer vi få se andra tillverkare än Apple med biometri-lösningar innan dess? Om inte, lyckas Precise hålla intresset och framför allt kursen uppe tills dess? Tror inte det, Precise har alltid en tendens att falla tillbaka när nyhetsflödet minskar.

3. OM Precise inte är inblandade med sin MoC-teknologi i kommande iPhone-modell, så tror jag risken finns för en nedgång. Jag tror att många både tror & hoppas att Precise ska vara med på ett hörn pga sin tajta relation till Authentec tidigare. Skulle det inte vara så så tror jag vi ser en nedgång, i alla fall initialt.

Dock kan man vända alla tre ovanstående saker till positiva triggers…
– Utländska investerare kommer tokköpa aktier när de stora spelarna globalt får upp ögonen för Precise.
– Precise kan pressreleasa om att man vunnit affärer och finns i kommande modeller eller liknande (inte helt osannolikt).
– Precise licensierar sin MoC-lösning till Apple och finns med från iPhone 5S och framåt…

Skulle något av de positiva triggers bli verklighet så är vi snart tillbaka och räknar 5 öres spread istället för 1 öres :-)

Meda

Är det tyst om just nu, men det är fortsatt en aktie jag tror mycket på. På sikt kommer den uppvärderas och många målkurser ligger upp runt 100kr. Dvs en uppsida på 25-30%. Sen finns ju alltid chansen för uppköp i ett bolag som Meda med stabil avkastning.

Blackberry

Uppköpsrykte, igen :-) Fairfax Finacial, deras största ägare ryktas vilja köpa ut bolaget från börsen med hjälp av kanadensiska pensionsfonder. Ett inte helt osannolikt scenario. Skulle gissa på en kurs mellan $15-$18, minst på ett bud. Aktien gick upp 6% i USA idag, till cirka $11.50. Jag har dock inga aktier i bolaget och ämnar inte heller köpa. Jag fortsätter dock följa aktien tills vidare.

Men som sagt, med mitt lilla innehav i MINISHRT OMXS30 så hoppas jag på en lite lugnare börsperiod framöver :-)