Demonstrationerna fortsätter med oförminskad styrka i Libyen, och tyvärr verkar Kadaffi fortsatt övertygad om att han är rätt ledare för landet. Det sätter press på börserna, och naturligtvis faller börsen dagar som denna. Vi har ju tidigare sett samma mönster i samband med Tunisien och Egypten. Det som är lite tydligare denna gång är att oljepriset fått en rejäl boost på grund av att Libyen är viktigare för oljan än Tunisien & Egypten. Italien är extremt beroende av Libyen, och enligt uppgifter kommer 25% av Italiens oljeimport via Libyen, och de leveranserna är nu stoppade.

Jag hoppas verkligen folket får sin frihet, och att det inte blir en massa dödsfall (mer än vad som redan varit), och att det på sikt blir en demokrati i landet.

Ur ett börs-perspektiv så tror jag att även denna “kris” i efterhand kommer att vara relativt isolerad. Jag tror att när väl Kadaffi fallit så kommer oljepriset att börja sjunka sakta men säkert, och Börsen ändrar fokus till de “vanliga” ämnena som bolagvinster, Kina, PIIGS och övriga parametrar vi lever med till vardags dessa dagar.

Jag ser nuvarande kris som ett bra läge att öka i välskötta bolag. Jag har ökat lite i Clas Ohlson idag, Tele2 likaså. Alliance Oil och PA Resources borde vara köpvärda på dessa nivåer, speciellt om oljan håller sig över $90 ytterligare en tid. 

H&M är fortsatt nedpressad, och likaså Electrolux. Jag ser faktiskt väldigt många bolag som långsiktigt är köpvärda på dessa nivåer. Verkstad är jag dock lite försiktig med något kvartal till eftersom den sektorn har varit extremt haussad under lång tid. RIM som tappade 3% idag tror jag också är en vettig investering inom Smartphone-området.

Vad som händer närmsta veckan är omöjligt att förutse, men jag tror nuvarande oroliga läge är ett bra tillfälle att fylla på portföljen med stabila bolag. (Det är i alla fall min plan för kommande vecka).

I samband med Egypten-krisen valde jag att inte handla, men tror att Libyen faller snabbare, och ser egentligen inte hur Kadaffi skulle kunna hålla sig kvar vid makten. Har därför valt att trots turbulensen börjat fylla på redan nu.

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x