Söndag eftermiddag, solen har värmt hela dagen, faktiskt 3 plusgrader idag, vilket i sin tur inneburit att snön smält, i alla fall liiite… Man greppar efter halmstrå nu när man börjar längta efter våren (vilket jag gör..).

Börsen föll relativt kraftigt i USA i fredags och måndagens börsdag lär inte domineras av någon hausse direkt.

1. Läget i Egypten.

Läget i Egypten är nu mer och mer problematiskt, stora protester och mer eller mindre anarki på gatorna, polisen verkar ha dragit sig undan, militären (läste jag precis nu på aftonbladet) dyker ner mot torget i Kairo för att avskräcka folkmassorna, UD avråder från resor till hela Eygpten sedan några timmar tillbaka, och oron verkar sprida sig till turistorterna.

Sannolikt kommer regimen att falla inom några dygn, men “krisen” är inte över för det. Det är många andra regimer i mellanöstern som följer detta i nuläget, och krisen lär sprida sig till flera grannländer. Det är självklart positivt att länderna får ett mer demokratiskt styre, men dessa “diktatorer” eller vad man nu ska kalla dem skapar också en struktur, i ett efterföljande kaos kan extrema grupper få stor makt, och det kan i sin tur skapa ännu mer kaos och oro. Så hela denna historia som började med Tunisien för några veckor sen riskerar att bli en långbänk, och något som faktiskt kan ta börsen till betydligt sydligare breddgrader under våren.

2. Sverige missade bronset

Tycker landslaget gjort en strålande insats i VM, man missade medaljplats, men det var med minsta möjliga marginal, förlusten blev ju till slut 23-24.

3. Maharadjan blev tvåa

i Prix d-Ámerique som är ett av världens största travlopp kom det svenska hoppet Maharadja tvåa efter favoriten. En storstilad insats om man ser till motståndet. Eftersom jag är travintresserad så tycker jag detta är stort, är man ointresserad av trav så bryr man sig sannolikt inte alls :-)

4. Börsen i veckan som kommer

Kortsiktigt tror jag att vi får se en tendens nedåt i veckan som kommer (oavsett om det kommer starka rapporter), måndagen lär börja ner 1-2% och sannolikt hålla sig på negativt territorium under dagen. Även tisdagen och onsdagen lär bli negativa börsdagar om oron håller i sig, och eventuellt en liten rekyl uppåt i slutet av veckan när det börjar se översålt ut?

5. Kaffe!

Fotot i artikeln visar min “blogg-miljö”, en kopp nybryggt Nespresso-kaffe och min alldeles underbara MacbookAir, min första Mac-dator någonsin, och betyget är högt, den är inte bäst på allt, men mycket bra på det mesta. Fotot är taget med min Blackberry Torch som jag anser vara den bästa smartphonen på marknaden just nu om man gillar att vara social, dvs mailar, chattar, smsar mycket (ja, jag gillar inte iPhone och allt vad de heter).

Vi får väl se hur Asien öppnar ikväll & inatt, men vi kan nog räkna med nedgångar på världens börser veckan som kommer. Personligen kommer jag inte köpa något närmsta 1-2 veckorna, utan vill avvakta och se vad som händer i Egypten först. Risken för betydande ras om spänningen stiger ytterligare är betydande tror jag.

Följ utvecklingen i Egypten via aftonbladet.seSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x