Jag har tidigare skrivit om Apple & RIM i min personliga analys av smartphonemarknaden. Efter Google kommer jag också skriva ett inlägg om Microsoft. Därefter kommer jag sammanfatta. Jag går alltså inte in på alla tillverkare, utan fokuserar primärt på operativsystemen.

Google = Android, eller?

Google framstår ofta som den stora vinnaren på Android, och självklart förknippas Google starkt med Android. Men det man ofta glömmer är att Android trots allt är open source, Google har gett bort koden och den är numera “up for grabs” även för exempelvis RIM eller Microsoft om de skulle vilja använda OS:et.

Anledningen till att Google satsade på Android från början var för att komma över den kraftigt växande mobila marknadsföringen och sökningarna. Google får ju trots alla sina projekt med Android, Google Apps, Gmail, Google+, Youtube osv över 90% av sina intäkter från sökningar, primärt från google.com men även en del från diverse sajter (som min, titta i vänster-kolumnen).

Trots att Google redan idag tjänar grymma pengar på reklam, kommer reklamen när den kopplas ihop med en mobil och position bli väldigt mycket mer värd.

Ett exempel…

Pizza, söker du på det på Google, så kan du i bästa fall få träff på en lokal pizzeria, men många av träffarna är inte relevanta. Det är också så att de pizzerior som annonserar kanske är beredda att betala 1-2kr/träff (max?).

Om du istället står på Söder i Stockholm, eller någon annanstans och söker på pizza, får upp 10 alternativ i sökningen, alla ligger inom 500 meter från din position, då kan Google plocka ut mer pengar för att hamna överst, det kan också kombineras med rabatter eller olika kampanjer (ex 10% rabatt om du visar Google-annonsen eller liknande). I denna marknad finns det väldigt väldigt mycket pengar att hämta kommande 3-5 år.

Mobila tjänster

Google satsar hårt på mobila tjänster, men en sak som skiljer dem åt från framför allt Apple & RIM är att Google jobbar hårt för att finnas brett på alla plattformar, det finns Google-appar för både iOS, Blackberry OS osv. Google är så stora på sök, mail, video, foton så de måste finnas, och vill finnas på “alla” plattformar. Det gör Googles smartphone-spel lite mer komplicerat, Google står nämligen inte och faller med Android…

Åter till Android. Marknaden växer lavinartat, och Android växer snabbare än marknaden! Inom 2-3 år är de flesta överens om att Android kommer ha 50-70% av marknaden i västeruropa och USA. RIM, Apple, Microsoft får dela på resten. Kanske även lite Nokia/Symbian.

Styrkan med Android, för Google är det breda stödet ett “gratis” OS ger. HTC, Samsung, ZTE, SonyEricsson, Huawei, Acer, Dell, Cisco mfl… Listan kan göras lång över partners som släpper telefoner, plattor och i vissa fall datorer baserade på Android. Det gör att Google får hjälp av många stora drakar att bära kostnader för marknadsföring och produktutveckling. Även detta är en stor skillnad mot Apple & RIM som själva får göra allt jobb eftersom de själva äger hela kedjan.

Nackdelen är densamma som styrkan. Det stora antalet partners gör att plattformen lätt blir lite fragmenterad, alla ligger på olika versioner av OS:et, mångra gör egna anpassningar, och olika byggkvalité påverkar Android som helhet. På det sättet är Android “bräckligare” än andra ekosystem. Eftersom det är så stort och dessutom öppet gör också det till det ideala operativet för “hackers” som vill komma över information eller genomföra bedrägerier. (Android har utsatts för många “farliga” appar som för gemene man ser helt ofarliga ut). Detta är säkert något Google & Android.org funderar över, både ofta & länge.

Aktien & Bolaget

Google som aktie är väldigt mycket mer än bara Android. Det är framför allt sökningar på desktop, det är video via Youtube, kartor via Maps, Företagslösningar via Google Apps och mycket mer. Google är extremt breda, och finns i princip “överallt” i den digitala världen. Dessutom har man lyckats bibehålla innovationskraften och har en kassa som gör att man kan köpa in många nya projekt framöver.

Google är lågt värderade om man tar hänsyn till framtida potential, men tittar på innevarande år så är de högre värderade än Apple, Microsoft, RIM, Nokia mfl.

Framtiden

Google utmanar Facebook med “Google+”, man utmanar (efter att man misslyckats med att köpa dem) Groupon med erbjudanden kopplade till tid & plats, man planerar att lansera Google TV under 2011/2012, mm mm. Framtiden är mycket spännande, och att investera i Google känns “självklart” nästan. Allt kan gå åt pipan, men tror man att Google kommer fortsätta producera spännande tjänster för att utöka sin sök-tjänst så är Google “alltid” rätt.

(Disclaimer – alla aktier kan gå både upp & ner. Alla beslut runt köp & sälj bör föregås av nogranna analyser & egna slutsatser. Denna text ska inte ses som ett råd, utan som min personliga åsikt).


Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x