Det är intressant att se hur enskilda företag totalt kan förändra marknaden för “giganterna”. Apple förändrade muikbranschen från grunden genom lanseringen av sin iPod i kombination med iTunes. Man gjorde det samma för ungefär 5 år sen genom sin iPhone & Appstore.

Nutid & Dåtid….

“This company will most likely not survive”
“It needs to be saved“  
“After astart, the company started to face increased competition and started to fall behind”
“Arguably one of the worst managed companies in the industry.”

Dessa citaten kommer från branschkännare & analytiker och rör Apple under 2001. Precis innan lanseringen av iPod. Man ska helt klart att Apple var mycket illa ute, “en produktlansering från döden typ”. Mycket kan förändras genom att helt plötsligt ligga “helt rätt” i produktlanseringarna. Och det har Apple verkligen gjort!

Det är en imponerande lista på produkter som blivit “defacto-standards” mer eller mindre…

 • iPod
 • iPhone
 • iPad
 • Macbook Air
 • och självklart mycket mycket mer….

Det som dock är slående, är att ingen av ovanstående produkter innehåller helt ny teknik, alla produkter symboliserar redan existerande områden. Musikspelare fanns långt innan iPod, men Apple gjorde den snyggaste musikspelare, mobiler fanns långt innan iPhone, men Apple gjorde den snyggaste och enklaste mobilen att använda för surf och tjänster (även kallat appar), tablets är inte heller nytt, Microsoft har haft ett OS och bland annat HP haft PC-tablets i säkert tio år, men iPad är något helt nytt ändå, ett enklare format och “så roligt” att jobba med!

Macbook Air är en ganska medelmåttig dator egentligen, men så lätt, så smidig, så snabbstartad, så underbar :-) Skriver detta inlägg (och alla andra inlägg) på min Macbook Air. Numera den enda dator jag använder.

Idag är Apple världens högst värderade företag, ett bolag som får ett enomr genomslag vid varje ny lansering av både hårdvara & mjukvara. Det ställer dock helt nya krav på bolaget också, innovationshastigheten måste bibehållas, eller fortsätta öka, trots att bolaget blivit mycket större.

iLove

Apple har alltid kunnat vara utmanaren till Microsoft på PC-sidan, utmanaren till Nokia & Blackberry på mobilsidan, utmanaren till Google på tjänstesidan, medlet man använt har alltid varit detsamma. Design och användarvänlighet. Alla Apples produkter är generellt enkla att koppla ihop med tillbehör & varandra. De är enkla att använda, gränsnnitten är väl genomarbetade. Och det är närmast en “sekt-liknande” känsla hos Apple-trogna användare världen över.

Aktien

Aktien handlas till cirka $325 i dagsläget. Målkurserna bland analytikerna ligger runt $420-$480. (Dvs upp cirka 23-30% från nuvarande nivåer). På nuvarande nivå handlas aktien till ett p/e på innevarande år på 15, och på ett p/e för nästa år på 11 (om förväntade prognoser faller in).

Apple har en kassa på över $70 miljarder idag. (Det räcker för övrigt för att köpa de flesta nuvarande konkurrenter, Nokia €22 miljarder, RIM $13 miljarder, HTC $25 miljarder, Motorola $4 miljarder, SonyEricsson $3 miljarder. Samsung kostar dock $53 miljarder, men då ingår ju också världens största TV-tillverkning…)

Apple är idag värderat till $302 miljarder (ungefär), Apple har de senaste 5 åren handlat till ett p/e mellan 20-30 större delen av tiden. Nuvarande värdering på p/e 11 för nästa år är alltså inte på något sätt ansträngt.

Mr Market är oroliga för ett antal saker…

 • Steve Jobs, alla vet att han haft cancer, och är sjukskriven. Apple är extremt toppstyrt och är “a one man show”
 • Är iPhone5 försenad? Hur mycket? De flesta trodde den skulle kommit redan i Juni. September? December?
 • Kan man hålla innovationstakten lika hög kommande år?
 • iCloud – nja, inte speciellt spännande väl?
 • iMessage – nja, operatörer lär spärra detta om de inte får extra intäker, lär inte bli populärt i alla fall?
 • iPad2 – nja, en uppdatering, men inget större nytänkande?

Android/Google är den stora konkurrenten inom mobilbranschen idag, även RIM & Microsoft är stora konkurrenter inom olika segment.

Framtiden?

TV? Det går många rykten om att Apple är på väg in i TV-industrin på allvar, detta är riktigt spännande. Apple skulle kunna skaka om Samsung, Sony, LG mfl riktigt ordentligen kommande år… En bransch som redan har problem med lönsamheten. Vinnarna skulle sannolikt vi konsumenter vara. Bättre bild & fler tjänster.

Telefoner – Ja här kommer Apple fortsätta dominera toppsegmentet ett tag till, men det är svårt att vara störst & coolast i många år, Nokia har varit det, innan des SonyEricsson, Motorola hade sin Razr-period osv osv. 

Datorer – Här tror jag Apple kan sälja mycket mer än idag, många iPhone-användare ska byta dator kommande 12-24 månader, och chansen är stor att det användarna köper en Mac!

Slutsats:

Det finns utmaningar, men det är samtidigt ett spännande företag som kan fortsätta växa, och som idag “tjänar pengar som gräs”… 

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.