Karo Bio, en aktie jag en gång i tiden var “gift” med rapporterade imorse att Eprotirome aldrig får se dagens ljus. Det är tråkigt, inte minst för den tilltänkta målgruppen som kunde fått ett effektivt läkemedel om det uppfyllt de förväntade funktionerna. Det visar också tydligt risken inom Biotech, precis som Diamyd visade under 2011. Raset idag på 60% (drygt) är absolut befogat, frågan är vad bolaget ska tjäna pengar på… De har ER-Beta och en del intressanta projekt, men de är i mycket tidiga faser, och de allra flesta faller bort innan de når marknaden, speciellt i FAS1-FAS2 faller många bort. Har man väl startat FAS3 så brukar 90% klara sig till marknaden, det var därför lite förvånande att Epro inte gick hela vägen, eftersom man hade påbörjat just FAS3 med den produkten.

Visst, avtal med Pfizer osv, men det är en lång väg till pengar, det är i alla fall min personliga uppfattning..

Jag har inte ägt några aktier i Karo Bio på ett bra tag, men det är nog min (tillsammans med RIMM) överlägset sämsta placering genom tiderna. Jag var med från 6-8kr upp till 12kr, och sen hela vägen ner till 3-5kr… Var sen inne och vände en kort stund (tror det var förra hösten), men gick ur igen.

Lärdom? Ja, för det första, lägg inte alla ägg i samma korg! Det är många småsparare som placerar hela, eller stora delar av kapitalet i en eller få aktier, det är långsiktigt en helt förkastlig strategi om man inte har enorm tur. Dock är det oftast så att de som lyckats en gång, är övertygade om att de “har en gåva” och går direkt fårn en succé för att leta efter nästa… Och förr eller senare går man på en rejäl nit, så är det bara! Riskspridning och långsiktighet är det viktigaste rådet man kan ge tror jag. Gällande bioteknik är nog max 10% av portföljen en bra tumregel… Ska man satsa mer så ska man verkligen veta vad man gör! 

Rapporten för dagen är ju Swedbank, ett bra resultat och en bra utdelning. Imponerande att Swedbank har tagit igen hela tappet (i princip) från i höstas. Irriterar mig på att jag inte köpte mer på 70kr… Har en liten post Swedbank, men alltför liten såhär i backspegeln…

Grekland då? Ja, jag är fortfarande övertygad om att landet INTE klarar sig. Det kan väl knappast kommit som någon överraskning för någon att de skulle gå med på kraven från EU/IMF? Men det är val i April, och de har fortfarande inte gjort det de lovade förra året… Förr eller senare kommer tiden ikapp dem, och då är Euron ett minne blott i Grekland. Det gör att jag är fortsatt skeptisk till aktiemarknaden i Europa, men jag har ändå ökat innehaven en del kortsiktigt. Har också köpt lite mer i USA eftersom jag då får en hedge om Europa skulle börja gå snett, eftersom dollarn då stiger i värde, och i sin tur skyddar värdet på amerikanska värdepapper. De kan falla, men fallet blir mindre än med europeiska papper i portföljen.

förresten. önskar dig en trevlig alla hjärtans dag förståss! Hoppas du haft en bra dag!Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
9 years ago

I fas 3 faller ungefär hälften bort och i fas 2 85 %.

Källa:
Arrowsmith J. Trial watch: Phase III and submission failures: 2007–2010. Nature Reviews Drug Discovery. 2011 Feb;10(2):87–87.

Jag är biotekniker i grunden men jag köper aldrig små biotech företag som utvecklar läkemedel just p.g.a. felaktig värdering av risk från andra småsparare.

Anonymous
9 years ago

Hej!

Är det verkligen bara 50%? Att många faller bort i Fas2 visste jag, men har läst att det är hög sannolikhet för startade fas3 projekt att nå marknaden, dock faller ju en del bort mellan fas2/3 också.

Ja, oavsett så ska man verkligen vara selektiv o sprida riskerna i denna sektor, eller kanske allra helst vara helt utanför…

Anonymous
9 years ago

Rent subjektivt kan jag meddela att jag också reagerade med “bara”. Men jag vet inte om vår magkänsla beror på anekdotisk bevisföring (det är missarna man minns) eller på att de bolag som når börsen är kvalitativt sämre än de som köps upp tidigt och får långsiktig finansiering.

Anonymous
9 years ago

Hej!
Själv så köpte jag nyligen 35 000 Karobio aktier.
Jag tänker att det varkar ju inte troligt att de ska gå helt i konkurs…hoppas jag
Och de är nere i 0,32 kr så att så mycket billigare kan de inte bli.
Det är ju alltid en risk, men jag tror att det vänder :-)

Anonymous
9 years ago

Mitt tips: Bergs Timber B

Bergs Timber har själv gått med med att framtiden ser ljusare ut än vad den gjort tidigare.

Efter två och ett halvt år med nedgångar vände det nu i slutet av förra året. Troligtvis kommer det vara en positiv rapport som presenteras den 17 april 2012. Jag tror att denna rapport kan ta oss tillbaka till 20kr nivån inom några månader.

Även om omsättningen är relativt låg för tillfället så har aktien långsamt men säkert klättrat, och då frågar vi oss… Gör den den på grund av den intressanta rapporten nästa månad?

Vändningen såg vi i slutet av förra året. Och det är den rapporten som presenteras. Skulle gissa på att det är ca 80% chans att det blir en positiv rapport. Alltså rätt bra odds.

Grattis alla ägare.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x