Hur mycket ska man lyssna på analytiker, och ska man lyssna på alla, eller välja ut några “favoriter”? Anledningen till mitt nyvunna intresse för ämnet är att igår säljrekade UBS Ratos och satte en målkurs på 80kr. (därefter har man varit 5:e resp 2:a största nettoköpare i aktien igår/idag). Aktien står i cirka 95kr.

Idag sätter Goldman Sachs “Conviction Buy” och en målkurs på 160kr, dvs dubbelt så hög som UBS. Visst kan det skilja sig åt när två personer/bolag tittar på värdering av bolag, men så stor skillnad? Det måste ju vara extrema skillnader i deras omvärlds-uppfattning?

Jaja, sånt är livet, och vi får fortsätta leva med dessa “analytiker” och “proffs”…. Men jag ger inte mycket för deras analyser, de förvrirrar bara småspararna.

För övrigt är bankaktierna, och i synnerhet Swedbank (som jag bevakar mest eftersom jag äger aktien) väldigt svag dessa dagar med uppgång. Utan Swedbanks egna återköp skulle aktien sannolikt varit mycket svag. En något oroande signal om man äger aktien tycker jag… Men men, en utdelning på 6,23kr i vår väger upp eventuell oro nu i höst, en avkastning på över 7% och en historiskt låg värdering talar för att aktien har framtiden för sig. Det hoppas i alla fall jag.

Läs mer om och testa CMC Markets – Bland annat tillgång till kraftfulla tekniska analysverktyg, CMC Markets är marknadsledande inom CFD-handel i Norden. Erbjuder CFD-handel av aktier, index, valutor och råvaror över hela världen.Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
9 years ago

Angående Swedbank så har jag hållit mig borta från bankaktierna sen 2007 då jag lite turligt sålde mina Swedbank innan kraschen.
Missade tåget 2009 men är nu lite sugen igen. Det som oroar mig dock är vad som händer med svenska storbanker om det nu blir en större dipp på bostadsmarknaden. Hur mycket kreditförluster kommer de åka på då egentligen?

Anonymous
9 years ago

Håller verkligen Swedbanks återköp uppe kursen?

igår den 23, köpte banken 450 000 stamaktier och omsättningen var 6 104 680, Swedbank stod alltså för 7,3% av omsättningen. Låter lite för lågt för att hålla uppe kursen och eftersom aktien föll ganska kraftigt behövs det större återköp för att hålla uppe kursen.

Dock skulle banken lätt kunna köpa iaf det fyrdubbla per dag så möjligheten finns för viss kursstabilisering om vi får kraftiga nedgångar.

På sikt gynnas aktieägarna av Swedbank av nedgångarna från 119 till 80 kr, banken köper tillbaks mycket billigare än vad man trott var möjligt för några månader sedan.

Anonymous
9 years ago

Christian – Tror inte det blir några större kreditförluster i Sverige, även om priserna generellt på fastigheter går ner en del. Svenskarna som folk är otroligt laglydiga och har hög moral. Vi är alldeles för “snälla” för att inte betala. Jag tror att många väljer att bo kvar i sina hus/lägenheter om priserna faller, och att man väljer att inte köpa nytt/uppgradera sig eller liknande. Lite kreditförluster kan det självklart bli, men tror inte det blir några dramatiska siffror, men det är min helt personliga uppfattning.

Ha de gott!

Andreas

Anonymous
9 years ago

Christian – Håller med, de håller inte uppe kursen med de inköpen helt, men de dämpar fallet. De skulle väl köpa tillbaka 5% av aktierna totalt, och tror de köpt 4,2% eller liknande nu, så det är inte så mycket som återstår. Det är ju dock säkert några miljoner aktier kvar att köpa. Hade vi inte sett Swedbank ligga på köpsidan med cirka 500.000 aktier per dag tror jag att aktien varit svagare, för de har varit största nettoköpare alla dagar jag kollat i statistiken senaste 2-3 veckorna.

Håller med, det är kanon att de kan återköpa på dessa nivåerna, och Swedbank kommer på sikt att vara en kanoninvestering. En direktavkastning på mellan 7-8% är inte helt fel :-)

Ha de bäst!

Anonymous
9 years ago

Första inlägget var min kommentar till Lasse, inte Christian :-)

Sorry.

/andreas

Anonymous
9 years ago

Återköpts programmet gäller 10% av utestående aktier. Det borde väl bli ett återköp av cirka 116 000 000 aktier. Man har alltså inte köpt hälften än.

Anonymous
9 years ago

Är det 10% Ok, ja då finns det gott om aktier kvar att handla. Tack för infon, jag som har dålig koll! Ja då lär de hålla på ett tag till. Spännande. Som du säger, kan ge en mjuk kudde de dagar börsen rasar… Funderar faktiskt på att öka om vi går under 78 som är min ingångskurs. Tycker det ser löjligt billigt ut, men visst, smäller det i södra europa så kanske vi kan se lägre kurser framöver… Men har svårt att se att de ska rasa 20% till…

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x