Skrev tidigare i veckan att jag köpt in Net Insight till portföljen. Har spenderat en del tid i helgen med att räkna på aktien. Net Insight är fortfarande värderat på förhoppningar om stora vinstökningar i framtiden, och det är helt naturligt, p/e talet ligger på cirka 35 om man räknar på fredagens slutkurs.

För att på något sätt förutspå ett eventuellt framtida värde på aktien måste man utgå från ett antal parametrar.

Scenario 1.

Tillväxt: Detta är självklart den överlägset viktigaste parametern. Eftersom Net Insight är högt värderade så är det viktigt att de håller en hög tillväxt. Jag har räknat med 60/50/40/30% kommande 4 år. Det är sannolikt för lågt räknat, men när bolaget växer så blir det också svårare att växa snabbt procentuellt i förhållande till omsättningen.

Rörelsemarginal: Net Insight hade 15% på helåret 2010, och 17,8% sista kvartalet. Jag har utgått från 16% rörelsemarginal. Denna bör också vara betydligt högre eftersom kostnaderna inte växer i samma takt som intäkterna i bolag som Net Insight.

Man  kan vidare förutsätta att värderingen kryper neråt, räknat på p/e-tal, jag har räknat på p/e 35 nu, och ett p/e på 25 om 4 år. (Juniper som också säljer nätverksutrustning värderas till p/e 24). Det är svårt att hitta motsvarigheter att jämföra med.

Kassan: Net Insight har en stark kassa redan idag, och jag har räknat på att alla överskott läggs i kassan. Man får då fram ytterligare ett p/e, nämligen det som är räknat på värdet i bolaget exkl kassan, vilket jag tycker är intressantare egentligen. (Man har även förlustavdrag på upp mot en halv miljard).

Idag värderas då NETI till 29,5 i p/e exkl kassa. Om man sedan följer mina beräkningar så är aktien värd cirka 13kr 2014 (med ett p/e exkl kassa på 21). Det är en uppgång på ungefär 3ggr jämfört med dagens värde på 4kr/aktie. Detta är dock en relativt konservativ prognos, och sannolikt är NETI uppköpta innan de når den omsättningen, eller värde på aktien.

I mina ögon är Net Insight inte längre ett förhoppningsbolag, utan ett tillväxtbolag. Man har en stor kassa, vilket ger en trygghet, och manöverutrymme om tillfälle ges att köpa upp kompletterande teknik/bolag. Man verkar på en marknad som kommer att växa under lång tid framöver, man är marknadsledande med överlägsen prestanda jämfört med konkurrenterna. Både Ericsson & NokiaSiemens har under 2010 gjort affärer med Net Insight som partner, detta ger en extra krydda till aktien då båda dessa partners är framtida potentiella budgivare.

Kommentarer? Jag ligger kvar långsiktigt med mitt innehav.

Scenario 2. Konservativ tillväxt.
Räknar med konservativt med 30% tillväxt per år kommande 4 år så får man följande siffror med samma antagenden i övrigt.

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.