Så, dags att ge sig in i lejonkulan och kommentera Precise & Fingerprint. Dessa helgedomar, som inte så sällan omges av en stor skara djupt troende. Jag har själv tillhört den skaran, inte minst i Precise, under många år. Har också varit troende i andra gamla klassiska småsparar-bolag som #Switchcore, #Anoto, #Autofill för att nämna några…

Väckarklocka?

Men, dagens artikel i Dagens Industri bör ändå fungera som en väckarklocka för ägarna i Prec & Fing. Det har varit, och är en fantastisk resa i båda dessa bolag, och aktierna kan säkert dubblas ännu en gång under vintern/våren om det vill sig väl. Men, det kan också utvecklas i fel riktning. Både stora & små bolags aktiekurser utvecklas olika när bolaget går igenom olika faser. Vi är just nu inne i en fas där världen (äntligen) upptäcker nyttan med biometri i telefoner och andra prylar. Det finns få som kan leverera, och alla tillverkare vill tillgängliggöra tekniken på mer eller mindre samman gång.

Det skapar otroliga möjligheter om man har färdiga och väl fungerande produkter, vilket Fingerprint har, och Precise har i form av algoritmer som snabbt kan verifiera det inlästa fingeravtrycket. Men denna marknaden kommer att, över tid innehålla fler leverantörer, inte bara av hårdvaran, men också av algoritmer. Just att Samsung & Apple valt andra lösningar (brasklapp för att Precise enligt rykten kan vara involverade i någon/några av Samsungs modeller) är inget bra tecken. De står trots allt för en majoritet av all försäljning, och över 90% av all lönsamhet i mobilbranschen. Det är över tid en risk i alla fall.

Nya marknader!

YES! Självklart kommer nya marknader, Precise tror och hoppas mycket på smarta kort, bankkort mm som kommer med början 2016 i större skala. Detta är potentiellt en mycket stor marknad, och självklart hyperintressant! Datorer har också biometri inbyggt i allt större skala, men samtidigt sjunker försäljningen av den kategorin. Sen har vi dörrlås, och mängder av andra möjliga applikationer på sikt. Dock tror jag att mobilen kommer bli otroligt central i framtidens identifiering och verifieringsprocesser, så frågan är hur mycket som byggs in i andra prylar på sikt, det får tiden utvisa.

Värderingen då?

Jag ska inte ge mig in på att försöka värdera dessa bolag, anledningen till att de ökar & minskar så mycket i värde är ju just beroende på att det är svårt att värdera denna typ av bolag som precis fått ett större genombrott. MEN om Precise över tid ska värderas till flertalet miljarder, så krävs det att utvecklingen fortsätter i damma riktning som senaste kvartalen. Kraftig försäljningstillväxt och lönsamhet. Lönsamheten är egentligen underordnad enligt mig, det absolut viktigaste är att försäljningstillväxten fortsätter genom taket! För Fingerprint blir det spännande näst år. I år har man tagit i stort sett alla affärer som legat på bordet, de har ju nästan skrapat rent på modeller som lanserats med fingeravtryck, vilket är djupt imponerande! Men för att bibehålla en hög värdering så krävs det rent bord även 2016 och 2017, alternativt nya marknader med höga volymer.

Sammanfattning

Två spännande bolag, med en spännande framtid, svåra att värdera & analysera dock. Absolut värda en chanspost i en bra portfölj, men kanske inte läge för “all-in” på dessa nivåerna? Ni som är ägare – lycka till! Ni som inte är ägare – sprid era inköp över tid, och lägg inte alla ägg i samma korg, kombinera istället ex Precise, Fingerprint, Next och kanske någon till?

Oavsett vilket, lycka till & “tummen upp” :-)