Detta är egentligen ingen djuplodande analys, snarare en uppdatering av läget för bolaget (som jag ser det). Jag har som många läsare vet följt bolaget sen slutet av 90-talet. Jag har varit med i både upp och nedgångar. De senaste åren har jag inte ägt aktier några längre perioder (förutom mitt månadssparande i aktien som varit aktivt sen i höstas).

När nyheten om nyemmissionen kom för en dryg vecka sen så sa jag till en kollega som för övrigt äger aktien, att jag för första gången på flera år känner att jag vill in i aktien igen. Kursen på cirka 1,25-1,30kr kändes attraktiv,i kombination med möjligheten att köpa nya aktier för 1kr/st i den stundande nyemmissionen och det faktum att VD:n köpt en större post runt nyår gjorde att jag ansåg aktien köpvärd.

Sen gick det några dagar och planen var hela tiden att köpa några 10.000 aktier (siktade på 50.000st) för att vara med i emissionen och känna på aktien lite, men som sagt, dagarna gick och det ena mötet avlöste det andra. Så när jag i fredags satt på kundmöte och vid lunchtid kollade DI.se och såg att Precise var upp 40% så bubblade det inom mig, minst sagt… “Varför köpte jag inte när jag tänkte göra det… Redan i måndags…?”.

Varför gick den då upp?

Hela pressmeddelandet finns på Precise Biometrics hemsida självklart. Men nyheten består av att Amerikanska försvaret och säkerhetstjänsterna har gjort mängder av tester (via sin organisation “NIST”) för att komma fram till vad de ska använda för biometrisk säkerhetslösning framöver. Testerna som gjorts har gjorts inom “MINEX II”. I testerna har man testat interoperabilitet, säkerhet, snabbhet mm. Precise Biometrics var snabbast av alla, var den enda biometri-leverantören som fungerade med tre olika kortleverantörer (viktigt eftersom de då kan konkurrens-utsätta kortleverantörerna) och har redan idag levererat en hel del biometri-lösningar till primärt Department of State (Utrikesdepartementet).

Varför är då detta viktigt nu?

Jo, för att presidenten har tydligt deklarerat via en deklaration att säkerheten ska höjas och att alla inom offentlig sektor i USA ska använda biometriska lösningar för access innan 2013. Detta öppnar upp en marknad på 5,7 miljoner användare (ungefär, siffror från Precise Biometrics). Redan idag har Precise levererat biometri-lösningen till +60.000 anställda på DoF (det var den ordern som kom sommaren 2009). Ordern 2009 var värd 6,1 miljoner USD. (cirka 40 MSEK), men den var alltså “bara” till cirka 60.000 anställda. Nu öppnas det upp en marknad med 5,7 miljoner anställda som ska bearbetas.

Marknader som är närliggande till staten i USA uppskattas av Precise ha en potential på cirka 15-20 miljoner användare de närmsta åren.

Nyemissionen då?

Ja, Precise ska plocka in cirka 50MSEK nu. Lika mycket som de gjorde sommaren 2009, men mycket talar för att detta är sista gången de behöver plocka in pengar, de går inte mycket minus idag, och med några lite större ordrar från USA så är de upp på plus. Dock är satsningen på mobila plattformar relativt ny, och där vet jag inte hur mycket den satsningen kommer att belasta reslutatet kommande år. Men helt klart är ju att mobila plattformar kommer att vara en nyckel i framtiden, det är via mobilerna vi kommer handla, betala räkningar, kommunicera och på sikt även öppna dörrar osv (via NFC och andra tekniker). Finns Precise inte i den sektorn är man på lång sikt konkurshotade. Är man däremot först ut med bra produkter på det området är potentialen för en omvärdering av bolaget mycket stort.

Nyemissionen känns naturlig, man kan inte producera några mängder av hårdvara om man inte kan garantera likviditeten, och USA vågar inte beställa av ett bolag som är hotat av likviditetsbrist. Man måste alltså ta in pengar för att kunna tjäna pengar. Att man dessutom satsar på mer säljkraft är enbart positivt. Man har den tunga utvecklingen bakom sig, nu gäller det att kapitalisera på gjorda investeringar.

Lyckas Precise med det mobila spåret så är inte de naturliga köparna av bolaget längre Sagem, eller Assa Abloy, utan kanske Google, Apple, RIM eller någon annan, och då pratar vi sannolikt helt andra värderingar också. (Men det är bara min åsikt).

Som alltid, jag ger inga råd för hur du ska göra/tänka, men jag tycker personligen att det är ett spännande bolag, med en intressant teknik, och ett lågt börsvärde. Värdet är drygt 200 MSEK efter fredagens uppgång. Eventuellt kan aktien falla tillbaka lite i veckan på grund av vinsthemtagningar, men aktien är fortfarande ner ett antal procent under 2011, så även efter uppgången i fredags så är bolaget lågt värderat. Köper man nu innan 28/4 så får man också vara med och teckna sig i nyemmissionen för 1kr/aktie, vilket jag tycker är mycket attraktivt.

Det man ska ha i åtanke är att det enda jag behandlat i denna analys/artikel är potentialen inom offentlig sektor i USA. Precise är säkert med i flera parallella upphandlingar rörande nationella ID-kort och andra lösningar, som självklart också mår bra av att Precise kan visa att man var “Best in class” i tester som USA gjort. USA har generellt ett högt förtroende i dessa kretas vad gäller säkerhet osv.

Jag kommer nog köpa en mindre post i bolaget innan 28/4. Dock avvaktar jag kanske några dagar för att se var aktien tar vägen först.

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.