Pokemon Go har väl inte gått någon förbi? Själv är jag i Level 14, omsprungen av barnen, men stolt över att ha kommit så högt i alla fall :-) Har ju dessutom gått mer senaste veckorna, och sett fler kulturella byggnader än på många år…

De som gnäller på Pokemon Go har inte förstått konceptet.

  • Spelet spelas primärt utomhus
  • Ju mer man går ju större chans att fånga Pokemons, kläcka ägg osv
  • Fungerar för alla åldrar, i alla fall mellan  5 & 75

Det är ganska långt från krigsspel som bäst upplevs framför en stor datorskärm, där eventuell kommunikationen sker över Skype eller liknande plattformar. Där dagsljus endast är ett störande moment som reflekteras i skärmen, och promenader utomhus “IRL” känns hyfsat avlägset… Jag säger inte att det är fel, men det är kul att se sina barn fråga om vi kan gå på en promenad klockan 22 en lördagkväll, det hade inte hänt innan Pokemon Go, i alla fall inte i vår familj…

Men Nintendo då? Aktien gick ju som en raket efter lansering, för att kort därefter vända ner lika kraftigt igen. Och det är ju självklart så att Pokemon Go inte är en kortsiktigt stor inkomstkälla, de allra flera användarna köper inget i spelet, och om de köper något så tar Apple 30% först, och sen får Nintendo bara 30% av intäkterna då det är ett annat bolag som heter Niantic som utvecklat spelet, Nintendo äger dock “figurerna” och varumärket.

För det första tror jag att intäkterna från spelet kommer komma primärt från företag som “köper” Pokestops, Gym osv. McDonalds är först ut med en affär som placerar Gym/Pokestops på alla McDonalds i Japan (tror jag det var). Den typen av företagsaffärer är värda betydligt mer än in-app purchases där Apple tar en stor del av kakan.

Jag tror dock att Pokemon Go kommer vara en relativt kort företeelse, dels tar det lite för mycket tid, dels blir det snabbt ojämnt, vissa drar ifrån och kommer högt upp i Level, de flesta har inte en chans att ta över ett Gym osv. Men Niantic & Nintendo är något på spåren. Krydda detta med lite med sociala integrationer (spela tillsammans, hjälpa varandra osv) samt ännu mer kända karaktärer så kan vi ha nästa generations spel & sociala nätverk på väg.

Det är här jag tror värdeökningen i Nintendo kommer. Den primära vinsten för Nintendo när det gäller Pokemon Go är  att de fick en första succé i mobilvärlden, och att de snabbt blev etablerade på en ny scen/plattform. Vinsterna kommer skapas av Super Mario och hans vänner! Den dagen Super Mario kommer till mobilen, i tät integration med andra plattformar och sociala integrationer så kommer vinsterna för Nintendo. Jag äger inga aktier i bolaget idag, men tror det är ett långsiktigt köp. Pokemon Go visar att potentialen för “gamla klassiska” karaktärer på nya plattformar är betydande.