Tiotusenkronorsfrågan… Ser vi vändningen nu, eller är detta bara en rekyl på väg nedåt? Jag är lite osäker. Signalerna från Frankrike & Tyskland i helgen är ju mycket positiva, dock är det ju så att någon måste betala eventuella nedskrivningar och bankerna i Europa, eller rättare sagt ägarna till bankerna (aktieägarna) kan sitta med svartepetter om staterna tar över bankerna, eller i alla fall tar kontroll över dem på ett eller annat sätt.

Det är ju också så att konjunkturen får svårt att stiga när det samtidigt sparas så kraftigt som det görs runt om i Europa. Samtidigt verkar företagen närmast oberörda, de flesta intervjuer jag läst senaste månaden andas fortfarande mycket optimism? Läget är mycket svårt att analysera. Vi är fortfarande i en Bearmarket, och tills trenden är bruten ska uppgångar endast ses som rekyler. Kommer det ett kraftfullt paket från politikerna kan det dock gå snabbt uppåt, många analytiker pratar om upp mot 20-30% på 2-3 månader… Det är ett race man inte vill stå utanför :-)

OM vi är på väg att vända trenden bör man tänka på…

– Dollarn kommer sannolikt att falla mot kronan (normalt när börsen går bra). Innebär att investeringar i McDonalds, RIM, Google, Apple mfl blir mindre värda om utvecklingen i aktien följer index. (Kan alltså vara läge att minska exponeringen mot USA).

– Köp bolag med hög direktavkastning, dessa blir mer och mer intressanta ju längre tiden går, för snart är det vår och dags för utdelningar igen. De aktierna (min känsla i alla fall) brukar gå br Q4-Q1 på börsen.

– Om uppstudsen blir kraftig är risken för bakslag stor, problemen i Italien, Spanien, Portugal osv kvarstår även om det finns en stor “bank-akut”…

Ja, vi får se, ikväll glädjs vi åt att börsen rusade, i alla fall idag :-)