Ja, nyheten kom precise efter stängning idag, en riktad nyemission som genomförs med hjälp av “Book-building” under kvällen. Den ska vara slutförd innan börsens öppning imorgon. Minsta köp ligger på 1MSEK. Antalet aktier man får för summan beror på vilken nivå investerarna är beredda att betala. Normalt brukar denna typ av emissioner göras med en rabatt, hur stor varierar, men spontant skulle jag gissa på någonstans mellan 10-15% rabatt, vilket i sin tur trycker ner kursen ordentligt imorgon. I alla fall direkt på morgonen.

Bolaget har enligt senaste stämman rätt att emittera maximalt 26 452 316 aktier. Antalet aktier innan detta är 323,306,094 st. Vilket gör att denna riktade emission maximalt kan späda ut kapitalet hos befintliga ägare med cirka 9%. Vilket även det ger en negativ kursutveckling om det totala värdet på bolaget är oförändrat.

Något på gång?

Jag finner tidpunkten mycket märklig för denna emission, det är bara en månad sen de slutförde en emission som tecknades till cirka 97% med företrädesrätt och resten täcktes av de med sekundär teckningsrätt (de som ville köpa fler aktier än de hade förtur till). De har cirka 50MSEK i kassan och borde inte vara i någon finansiell stress.

Här är några ideér på vad som kan vara på gång…

1. Positiv – Det är verkligen så att Apple har köpt teknologi från Precise och de behöver pengar för att leverera (sannolikt köper Apple bara algoritm vilket inte gör detta scenario speciellt troligt).

2. Positiv – De har fått en stor order på hårdvara rörande Tactivo vilket gör att de 50MSEK de har inte räcker för att tillverka hela volymen.

3. Negativ – Eftersom biometri byggs in är Tactivo en felsatsning och pengarna behövs för att fokusera om försäljning och fokus.

Detta är bara några alternativ. Personligen tror jag mest på nr2.

Man kan spekulera om varför de kör en riktad emission också, några alternativ kan vara:

1. Viktiga investerare har kontaktat företaget och vill in, innan marknaden “exploderar”.

2. Företaget har av någon anledning bråttom att få in pengar, pga någon orsak (positiv eller negativ)

3. Företaget behöver pengar och tror inte en vanlig nyemission skulle fungera, sannolikt pga att det precis slutförts en för ngn månad sen.

Vad göra?

Ja, bra fråga… Jag sålde mina warrants redan i onsdags eftersom det inte kom några nyheter på IFA-mässan, och några aktier har jag inte i bolaget. Det är svårt att veta hur man ska agera, men jag hade inte sålt i panik imorgon i alla fall, jag är tvärtom sugen på att utnyttja ett eventuellt köptillfälle, men jag avvaktar och läser pressreleasen bolaget släpper på morgonen först. Det kan vara så att bolaget har fått klart med en storaffär under dagen och pressreleasar den samtidigt som infon om emissionen blir officiell.

Tror dock inte det kommer en order imorgon, och tror inte det är en slump att Merril Lynch vräkt ut aktier både igår och idag… De måste ha vetat att detta skulle komma? Det är i alla fall enkelt att tro att så är fallet. Tyvärr har Avanza varit överlägset största nettoköpare senaste dagarna så det finns nog en del småsparare med magont ikväll.

Ja, vi får väl se vad fredagen har att bjuda på. Jag hoppas för alla inblandade att detta är en positiv emission och att aktien fortsätter upp.