Ja, vad ska man skriva? Efter en helg där S&P sänkt USA för första gången till AA+ och där Spanien och framför allt Italien är i allas skottglugg, och där börserna välrden över fortsätter rasa. Vad ska man då skriva?

Jag är ju precis som du som läser detta, vilsen. Jag har inte svaren, och våra frågor är sannolikt desamma.

Kortfattat kan man dela in närmsta framtiden i två scenarion

1. Italien & Spanien-oron är överdriven 

Då tror jag at vi ser en uppgång ganska snart, men fortsatt extermt volatila marknader. Frågan jag ställer mig ibland är, “kommer det någonsin bli som vanligt igen”, och “vad är egentligen vanligt”? Börsen är en annan plats idag med 30-40% av all handel via datorstyrda modeller, det är inte en plats för alla längre, och någon riskkapitalist uttalade sig för någon månad sen om att han var negativ till börsen, och hävdade att bolagen mår bättre utanför, och visst, jag är benägen att hålla med, det är exterma svängningar på börsen i år, även intradag.

2. Italien och/eller Spanien får större problem

Då är vi illa ute. Euron riskerar att försvinna, Tyskland får släppa till enorma summor till krisländerna, Frankrike, Storbritannien mfl kommer få gigantiska problem. Skulle detta slå in så har vi knappt sett början på nedgången.

Kontentan är dock, att även om Euron får stryk, och att Spanien & Italien får problem, så kanske inte Volvo är värt 30% mindre nu än för några veckor sen? Eller New Wave 40%? Jag känner att fundamenta i bolagen är så starka, och även om statsfinanserna är stökiga så går inte världen under, denna gånger heller… Jag tänker inte tjata om att det är köpläge, men jag tror inte vi kan falla ytterligare 20% om det inte framkommer ny oroande information.

Samtidigt är marknaderna & medierna i upplösningstillstånd, och när tillomed Aftonbladet har svarta rubriker om börsen som faller så borde det vara köpläge. (Det är nämligen nästan alltid säljläge när aftonbladet.se med flera har stora rubriker om köpläge & börsfest)…

För min egen del har jag fått lite kalla fötter. Jag klev ur många positioner i fredags. Jag har kvar mindre innehav i H&M, Kungsleden, Precise, Coca Cola, Google, McDonalds, Hexagon, Volvo, New Wave, Lundin Petroleum, Meda och några bolag till, i övrigt ligger jag likvid i väntan på bättre tider :-)

Och de verkar inte komma just nu om man tittar på DJ som är ner ordentligt efter stängningen i Sverige…. Imorgon fortsätter vi söderut..