Nokia N8 har av många (inklusive Nokia själva) som revanschen i smartphone-segmentet där man de sista åren haft tuff konkurrens av Apple, Android-mobilerna och RIM (Blackberry). Det är i detta segment marginalen är högst och genomslaget i media är störst.

Tyvärr, efter att ha känt på en N8 så tror jag inte det blir den succé som Nokia hoppas på. Misstolka mig inte, det är en riktigt snygg hårdvara, kameran är grym, skalet är stabilt och det märks att man kostat på hela hårdvaran lite dyrare komponenter.

Problemet, det sitter i mjukvaran. Symbian3 känns fortfarande som 90-tal, det är samma Nokia-ikoner som jag hade i min E51 för 3 år sen, och de flesta ikonerna är säkert mycket äldre än så… Gränssnittet är bra, men inte på långa vägar så snabbt som iOS4 eller Android 2.2, eller för den delen Blackberry6.

Jag tror Nokia får svårt att plocka marknadsandelar med denna telefon, de kanske kan försvara sig till viss del, men inte växa… Störst trigger kortsiktigt på aktiekursen är väl dock de rykten runt NokiaSiemens som florerar… Jag tycker Nokia är toklågt värderade, och är väldigt sugen på att gå in, men jag tror det är farligt att tro på en snabb vändning, för N8 kommer inte slå förväntningarna… Det tror inte jag i alla fall.

Ni kan se en bra demo på mobil.se Klicka här för att se en 10 min lång demo av telefonen.