Alla bolag som visar vinst värderas till ett p/e tal. Det är kortfattat hur många årsvinster bolaget värderas till. Ett “normalt” p/e-tal på hela stockholmsbörsen är runt 14 (det är i alla fall ett snitt de senaste 15 åren). Många bolag handlas till lägre tal, och vissa som skämt bort oss med ständig tillväxt (ex H&M) handlas ofta till högre.

Problemet nu är att expansionen i vad som räknas som en “normal” värdering ligger på över 19 gånger årets vinst. För att vi ska närma oss 15 i p/e igen så krävs en kraftig vinsttillväxt, vilken är lite svår att se då de flesta indikatorer pekar på en mycket långsam tillväxt i hela Europa. Eller accepteras det helt enkelt att bolag numera värderas till 19 årsvinster istället för 14 på grund av att alternativen är så dåliga?

Självklart är alternativet, pengar i madrassen eller räntepapper ett “icke-alternativ” på grund av noll-ränta eller mycket låg ränta i nästan hela EU. Därför tillåts den här multipel-expansionen mätt i p/e-tal. Men hur länge kan den hålla på?

Har idag svårt att hitta bolag som är lågt värderade på börsen, har svårt att köpa nya aktier där jag ser en betydande uppsida kommande åren. Självklart jagar många direktavkastande aktier, och där har ju inte minst preferensaktierna fått många investerare att köpa de senaste åren.

Men åter till expansionen av p/e-tal. Det brukar inte vara ett gott tecken på börsen när denna expansion går för långt, och frågan är, står vi inför en korrigering modell större? Nja, är tveksam eftersom vi har ett extremt ränteläge, men samtidigt, jag vet inte hur mycket högre värderingarna kan bli kortsiktigt?

Det är roligare att köpa bra bolag som man tror ska upp, idag känns det dock som att många fortsätter köpa för att alternativen är för dåliga? Känns inte helt hundra i kistan…

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x