Aktieinvest är en nätmäklare som är helägd av Aktiespararna. Du hittar dem på www.aktieinvest.se . Det är en relativt liten nätmäklare, men det finns en del fördelar med dem, är du dessutom medlem i Aktiespararna (som jag) så får du rabatt på deras utbud.

Jag skickade in en ansökan om en Kapitalförsäkring idag, inte för att jag behöver fler :-) (jag har ju redan en på Avanza, och en på Nordnet), men denna kapitalförsäkringen ska endast användas för månadssparande direkt i aktier.

Aktieinvest har nämligen en mycket bra tjänst som de kallar “Andelsorder”. Här följer produktbeskrivningen direkt från deras hemsida:

Aktieandelar från 100 kr – AndelsOrder

Du köper och säljer andelar av aktier och kan redan från små belopp (min. 100 kr) bygga upp en egen portfölj med god riskspridning. Du betalar bara en avgift per affärstillfälle oavsett hur många aktieslag din order avser. Aktieinvest erbjuder ett brett sortiment av aktier  och börshandlade fonder från hela världen. Det innebär bland annat att du kan göra engångs investeringar och månadsspara i aktier på Stockholmsbörsen. Du har även ett stort utbud av  aktier  från Danmark, England, Finland, Frankrike, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Tyskland och USA att välja mellan.

 

Min tanke är att månadsspara 1000-2000kr/månad, om vi utgår från 2000kr så väljer jag hur mycket pengar jag ska köpa varje aktie för, inte hur många aktier. Min tanke är att månadsspara långsiktigt, och primärt i aktier som kan ge avkastning i form av utdelningar osv framöver.

Jag ska ägna de närmsta dagarna till att sätta ihop en bra fördelning, men H&M, Clas Ohlson, Precise, Karo Bio, RIMM, Google, Coca Cola, Kungsleden ska i alla fall vara med. Jag kommer att välja ut 10-20 aktier beroende på hur mycket jag väljer att månadsspara.

Här är ett diagram som visar en potentiell utveckling över 10 års sparande. Jag har då räknat med 7% i värdeökning/år och 3% i utdelnnig/direktavkastning. Mina aktieval kommer kanske inte att följa den “mallen” med direktavkastning helt, men det ger i alla fall en fingervisning.

Med en investering på totalt 250.000 SEK så ökar alltså i detta fall värdet med 230.000 SEK över 10 år. Och jag vet, aktiemarknaden är inte spikrak, och inflationen äter upp en del av avkastningen men det är i alla fall en fingervisning om möjlig utveckling…

Kommentarer? Låter det vettigt? Gör du något liknande?

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
11 years ago

Studier visar att de senaste 100åren gett en reell avkastning på 7% / år i snitt.

Istället för kostnaderna för aktieinvest så varför inte satsa på Avanza Zero? Inga avgifter alls, du får 30 bolag, tillräcklig riskspridning.

Dessutom är det enklare att hantera EN fond istället för 10-20 olika aktier.

Dessutom kan du enkelt följa din portföljs värdering och utdelning:
https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=1591842

I dagsläget är P/E-talet på OMXS30 13,8 och utdelningen är på 3,2%.

Följer man även de prognoserna så kan man på ett enkelt sätt se när sin portfölj (OMXS30) ser på tok för över/undervärderad.

T.ex. kan det nämnas att P/E-talet var nere på 7,8 under finanskrisen och då var direktavkastningen på över 7% för OMXS30.

Jag kanske glömde att nämna, men Avanza Zero ger utdelning på kontot av den utdelning de själva får. Inte som de flesta fonder som brukar återinvestera utdelningarna.

Anonymous
11 years ago

Hej Patrik, Det låter ju kanon! Inte kollat på Avanza Zero tidigare faktiskt. Det ska jag absolut titta mer på.

Jag gör nog så att jag börjar med månadssparande i båda, med Aktieinvest kan jag ju också välja USA-aktier, samt lite aktier utanför OMXS30.

Men du är helt rätt ute, klockrent tips! Tack!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x