Aktieinvest är en nätmäklare som är helägd av Aktiespararna. Du hittar dem på www.aktieinvest.se . Det är en relativt liten nätmäklare, men det finns en del fördelar med dem, är du dessutom medlem i Aktiespararna (som jag) så får du rabatt på deras utbud.

Jag skickade in en ansökan om en Kapitalförsäkring idag, inte för att jag behöver fler :-) (jag har ju redan en på Avanza, och en på Nordnet), men denna kapitalförsäkringen ska endast användas för månadssparande direkt i aktier.

Aktieinvest har nämligen en mycket bra tjänst som de kallar “Andelsorder”. Här följer produktbeskrivningen direkt från deras hemsida:

Aktieandelar från 100 kr – AndelsOrder

Du köper och säljer andelar av aktier och kan redan från små belopp (min. 100 kr) bygga upp en egen portfölj med god riskspridning. Du betalar bara en avgift per affärstillfälle oavsett hur många aktieslag din order avser. Aktieinvest erbjuder ett brett sortiment av aktier  och börshandlade fonder från hela världen. Det innebär bland annat att du kan göra engångs investeringar och månadsspara i aktier på Stockholmsbörsen. Du har även ett stort utbud av  aktier  från Danmark, England, Finland, Frankrike, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Tyskland och USA att välja mellan.

 

Min tanke är att månadsspara 1000-2000kr/månad, om vi utgår från 2000kr så väljer jag hur mycket pengar jag ska köpa varje aktie för, inte hur många aktier. Min tanke är att månadsspara långsiktigt, och primärt i aktier som kan ge avkastning i form av utdelningar osv framöver.

Jag ska ägna de närmsta dagarna till att sätta ihop en bra fördelning, men H&M, Clas Ohlson, Precise, Karo Bio, RIMM, Google, Coca Cola, Kungsleden ska i alla fall vara med. Jag kommer att välja ut 10-20 aktier beroende på hur mycket jag väljer att månadsspara.

Här är ett diagram som visar en potentiell utveckling över 10 års sparande. Jag har då räknat med 7% i värdeökning/år och 3% i utdelnnig/direktavkastning. Mina aktieval kommer kanske inte att följa den “mallen” med direktavkastning helt, men det ger i alla fall en fingervisning.

Med en investering på totalt 250.000 SEK så ökar alltså i detta fall värdet med 230.000 SEK över 10 år. Och jag vet, aktiemarknaden är inte spikrak, och inflationen äter upp en del av avkastningen men det är i alla fall en fingervisning om möjlig utveckling…

Kommentarer? Låter det vettigt? Gör du något liknande?