Fått en del frågor runt BEAR & BULL senaste veckorna. Tänkte ägna ett inlägg åt detta ämne.

De första ETF:er med hävstång (börshandlade fonder) som introducerades i Sverige, i alla fall för den breda massan var XACT BEAR & XACT BULL (i alla fall vad jag känner till). De produkterna handlas mot terminen för OMXS30. Alltså inte index, utan terminen. Därför kan den procentuella utvecklingen ibland frångå utvecklingen för OMXS30-indexet.

De vanliga XACT BEAR & BULL har en hävstång på 1,5 ggr utvecklingen på OMXS30-terminen. Dvs, går terminen upp 1% så går BULL upp 1,5%, och BEAR går ner med 1,5%. I alla fall är det så i teorin. De vanliga XACT BEAR/BULL är också belåningsbara till 70-80% (tror jag) hos de flesta mäklare. Detta kan ju ge än kraftigare hävstång, men också långt högre risk.

Numera finns en mängd ETF:er att handla, inom råvaror, valutor, aktier mm. Det är dock mycket låg omsättning i många instrument, och det gör att risken är stor att man tvingas sälja till ett pris som är lägre än man hade önskat. Kolla volym & omsättning innan du köper ETF:er.

Jag handlar oftast med XACT BEAR2 & BULL2. De ger 2ggr utvecklingen för terminen för OMXS30.

Framför allt XACT BEAR2 kan användas som en “försäkring” eller som det ofta kallas på finans-fikon-språk “Hedge” om man köper aktier men är rädd för att börsen ska gå ner. 

ex.

Du äger aktier för 100.000 SEK och vill minska nedgången i händelse av att börsen börjar gå ner. Köper du då XACT BEAR2 för 50.000 SEK, och börsen går ner 2%, då har dina BEAR ökat i värde med 2000kr. Om dina aktier samma period följt index så har värdet på aktierna också gått ner 2000 SEK.

På detta sätt kan du klara eventuella nedgångsdagar relativt helskinnad.

Det finns också många som tradar i BEAR & BULL, jag tycker själv att det är en ganska rolig produkt att trada med. För att vara lyckosam varje dag och leva på det så krävs mycket erfarenhet, och framför allt tid att sitta och följa nyhetsflödet hela dagen, men att handla med BEAR/BULL någon gång per vecka krävs något mindre engagemang. Rent generellt (min erfarenhet i alla fall) så brukar jag köpa BULL/BEAR när börsen haft en viss riktning i 2-3 dagar. Speciellt senaste månaden. Har börsen rasat med 5-7% på några dagar är sannolikheten för en rekyl upp ganska stor, likaså om vi har en uppgång i flera dagar (som förra veckan med 4 dagar i rad) så kryper oftast en rekyl allt närmare.

XACT BEAR & BULL är bara några av börsens alla “börshandlade fonder”. i USA är handeln av ETF:er väldigt mycket större än i Sverige. ETF:er kan också vara intressanta för de ger möjlighet till direkt investering i råvaran, ex Olja, utan bolagsrisken som en investering i LUPE, eller BP, eller andra oljebolag ger. Råvaror som bomull, spannmål mm är mycket svåra att investera i om man inte väljer ETF:er. Så ETF:er är här för att stanna, och många erbjuder hävstång, läs på, börja handla för små belopp, och tänk efter före… :-)

Det var en kort beskrivning, högst personlig, det finns säkert massor av bättre förklaringar på nätmäklarnas sidor, men detta är i alla fall en början!