Så är då det första sociala nätverket börsnoterats. Idag gjorde Linkedin storartad premiär på USA-börsen. (Ticker LNKD). Linkedin är helt fokuserat på nätverkande inom den proffesionella sektorn, jobb, och affärer i allmänhet. Hälften av intäkterna kommer från rekryteringsfirmor som betalar för att kunna söka och kontakta potentiella jobbkandidater, 30% kommer från annonser, och resten kommer från avancerade användare som tecknar sig för betal-varianter av de i övrigt gratis Linkedin-kontona.

Vid starten idag värderades bolaget till cirka $4 Miljarder. Vid stängning var värderingen cirka $8,5 Miljarder. Det ger ett värde på cirka 50 Miljarder svenska kronor. Bolaget omsatte knappt $243 Miljoner uner 2010. Det ger en väldigt hög värdering.

Självklart värderas inte bolaget på förra årets omsättning eller vinst, utan på förväntningar på framtiden, men nästan $9 miljarder är en hög värdering? Jag har säkert fel, bolaget kanske ska värderas till dessa multiplar, men jag undviker bolaget. Jag använder själv Linkedin, men värdet i Linkedin kan snabbt raseras om andra sociala nätverk, så som Facebook eller andra vill in på denna marknad. Vi får väl se, bolaget kanske fortsätter upp, men inte med mig som aktieägare, i alla fall inte kortsiktigt, då vill jag gärna se “bevis” på att detta är en korrekt värdering…

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.