Försöker mig på en liten uppdatering, och min syn på bolaget Karo Bio, samt aktien Karo Bio, det är ju trots allt två olika saker…

Bakgrund/Fakta:
Karo Bio är ett svenskt forskningsbolag, beläget i Stockholm. Noterat på Stockholmsbörsen med ticker “KARO”

Forskning/Status:
Karo Bios huvudprojekt är “Eprotirome”. Projektet är inne i en avslutande fas av FAS2-studier, Fas2 är egentligen klart, men det är en del kompletterande små studier som görs nu, mest i förberedande syfte inför FAS3. Ett läkemedel är färdigt att lansera efter att FAS3 är klart och resultaten är godkända av kontrollmyndigheterna på resp marknad.

Ju större potential ett läkemdel har desto större krav på säkerhetsprofil, verkningsgrad osv. Eprotirome fungerar både som singelterapi, men även i kombination med andra preparat. Området Eprotirome verkar inom är blodfetter, och där till hörande sjukdomar. Det är det största området inom läkemedelsbranschen idag.

KB har försökt få till ett partnerskap i cirka ett år nu, och eftersom vi samtidigt gått igenom den värsta finanskris på lång tid så är självklart läkemedelsbolagen väldigt restriktiva med vilka projekt de vill licensiera in. Eprotirome är dock ett sådant banbrytande läkemedel så diverse experter inom området är övertygade om att Epro kommer till marknaden, och där har en riktig “Blockbuster-potential”. Innan vi kan få avtal på plats krävs dock att FDA är med på banan, och det är detta arbete KB nu håller på med, detta är sista steget innan ett partneravtal kan tecknas sannolikt.

Karo Bios ER-Betaprojekt är också intressant, men här ligger man i en mycket tidigare fas. Man är i preklinisk fas. Projektet är utnämnt av “Windhover” som ett av de 10 mest spännande projekten i världen inom Cancerforskningen. Här förväntar sig många ett partnerskap under året, men det blir sannolikt baktungt, med mycket pengar längre fram i forskningscykeln.

Kortfattat kan man säga att Karo Bio, i alla fall aktien står och faller med ett avtal för Eprotirome. Kommer inget avtal under våren så är aktien nere på 4-5kr sannolikt. Kommer det däremot ett avtal så är varken 15 eller 20kr otänkbart, självklart kan det bli ännu större kurser också, men det är nog viktigt att inte överskatta marknaden, läget och marknaden värderar inte projekten på samma sätt som för några år sedan, det är ett mycket tuffare klimat nu.

Jag ligger utanför just nu, och har ingen bra rekommendation att ge, jag kommer sannolikt gå in i aktien igen, för jag tror man lyckas med avtalet, men förstår verkligen de som inte vill röra aktien med tång ens… Den som lever får se…

För den som vill läsa mer om Karo Bio så rekommenderar jag skribenterna “Krax” och “Springman” på redeye.se. De är insatta och är sannolikt läkare båda två. De har mycket mer information om Karo Bios projekt och är duktiga på att beskriva risker och potential.