Det är mycket frågor om vad man ska välja, vanlig aktiedepå, Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto.

Jag har själv, eftersom jag handlat med aktier och sparat i olika former i många år alla dessa typer av konton på olika banker & institut. Men det sistnämnda “Investeringssparkonto” är ju det som tillkommit sist och sannolikt det mest fördelaktiga idag. Fördelen jämfört med en kapitalförsäkring är att du själv äger aktierna, i en kapitalförsäkring så ägs aktierna av banken där du har försäkringen.

Investeringssparkontot togs fram för något år sedan med fokus på förenkling av beskattningen. Man betalar en låg schablonskatt på hela värdet varje år i ISK:n istället för 30% på alla vinster som är det normala i gamla aktie & fond-depåer. På lång sikt blir det en stor skillnad speciellt om värdet på innehaven stiger i värde. Nackdelen är att du inte får dra av förluster i din fond & aktiehandel, så gör du dåliga investeringar, så är en vanlig depå att föredra, men det är ju få av oss så siktar på att göra dålig affärer :-)?

I princip alla banker & nätmäklare erbjuder ISK, en uppstickare är SPP som just nu kör en kampanj där man får 300kr i en av deras globala fonder om man öppnar ett kostnadsfritt konto och börjar månadsspara 300kr. Läs mer här SPP Kampanj 

Har man frågor om ISK så finns det en del bra frågor & svar på SPP:s sida här SPP Investeringssparkonto

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x