Har alltid beundrat IKEA som bolag, läste för några år sedan boken om IKEA & Kamprads liv, (kommer inte ihåg vad boken hette). Visst gillar jag möblerna, precis som de flesta andra hem i Sverige och västvärlden så är ju huset fyllt med bokhyllor, soffor osv från IKEA. Men det jag alltid imponerats av mest är deras bolagkonstruktion, och deras förmåga att minimera kostnader såsom skatt i diverse länder, det är många bolag som skatteplanerar effektivt, men sannolikt ingen som kommer upp i IKEA:s klass?

Ikväll sänds det ju ett reportage i Uppdrag Granskning (kan väl inte ha undgått någon?). Bland annat blir Ingvar Kamprad ursinnig på en reporter, faktiskt första gången jag sett honom upprörd på det sättet i media? Ja, jag ska i alla fall se programmet, ska bli spännande att se vad de nystat fram, men att IKEA är duktiga på att föra pengar mellan olika länder & skatteparadis kan väl knappast vara en överraskning för någon?

En annan sak är Ingvar, han vill ju gärna framstå som dyslektisk (stavas det så :-)?), dålig på engelska och allmänt enkel. Dock har ju flera medarbetare genom åren kommit med påståenden i rakt motsatt riktning, och där är jag benägen att hålla med, jag tror Ingvar är mycket bättre än vad han vill visa på engelska, och är sällsynt smart & strategisk, ett livsverk som IKEA bygger man inte om man inte är riktigt vass på affärer & strategi. 

Sen att han tjänat enorma summor, ja, vad är felet med det? Alla är väl nöjda med att IKEA skapar massor av jobb i Sverige, har bidragit till att “alla” har råd att inreda sitt hem för vettiga pengar osv? Visst, alla ska självklart betala skatt i Sverige osv, men IKEA gör ju precis på samma sätt som många andra bolag vad gäller skatteplanering? De kanske är lite vassare än många andra, men alla kör ju samma race? Det gör ju även de flesta privatpersoner? Så länge de inte gör något olagligt så ser jag inte problemet? Men jag kanske har helt fel? Vi får se ikväll, kanske ändrar uppfattning efter programmet, men tvivlar på det. Kommentarer? Är jag helt ute o cyklar? Är det inte den svenska avundsjukan som visar sig ikväll?

En artikel på Aftonbladet om IKEA & Ingvar Kamprads utbrott..

Ett klipp där Ingvar blir arg…