Börsen fortsätter vara svår att tyda, och osäkerheten fortsätter dominera. Oljepriset håller sig också på en (för) hög nivå.

Jag har inte varit speciellt aktiv i portföljen, men har ökat i H&M och Alliance Oil senaste dagarna. Samtidigt blivit utstoppad ur Electrolux pga stopploss. Ligger lågt med Electrolux tills den visar tecken på vändning nu, jag tror på bolaget långsiktigt, men det är onödigt att betala 157kr om man inom kort kan köpa samma aktie för kanske 140kr?

H&M

  – Nomura kom idag ut med en säljrek och en målkurs på 180kr. Jag tror inte en sekund att den kursen blir verklighet, och blir den det då lovar jag att jag ska gå ur alla andra innehav och lägga mig “all-in” i H&M (eller i alla fall nästan…). Jag tror att H&M kan fortsätta sin kräftgång under våren, men aktien är mycket kövärd på dessa nivåer, jag känner mig trygg med att öka på innehavet om aktien sjunker ytterligare.

Alliance Oil

– Har jag ökat innehavet med cirka 30% senaste dagarna. Aktien var redan innan oljepriset stack relativt lågt värderad, guidningen som bolaget gått ut med anses av flera analytiker vara för lågt satt, oljepriset som nu ligger på runt $115 gör att bolaget tjänar mer pengar än någonsin! Jag är mycket positiv till aktien och tror att den har potential att gå riktigt bra, även om oljepriset backar ner mot $100 på sikt under våren.

Långsiktighet vs Kortsiktighet, Metodik när man sparar i/handlar med aktier?

Det är många som har starka åsikter om att man ska ligga lång och bara jaga utdelningar, andra säger att man aldrig ska ligga kvar med innehaven över natten… Jag tror att man måste hitta “sin” grej. Vissa vill ligga långa över flera konjunktur-cykler och bara jaga utdelningar och direktavkastning, andra tycker sig ha tid att trada, antingen intradag eller swingtrada.

Min egen “metod” är en kombination. Jag kombinerar långa innehav med lite kortare innehav, jag kombinerar högavkastande aktier (H&M, Tele2) med aktier där kurspotentialen kan vara betydande (Net Insight, Alliance Oil). Jag har nästan alltid en stopploss, jobbar man endast med direktavkastning behöver man inte det, men jag har i alla fall valt att ha det. H&M är ett undantag, där har jag faktiskt inte någon stopploss, jag missade också att lägga in stopploss på Net Insgiht, vilket gjort att jag gått från att ha gjort 20% i vinst på 3 dagar till att ha förlorat 3% på två veckor. Jag är långsiktigt positiv till Net Insight, men kunde ju sålt av med 10-15% vinst och köpt tillbaka nu igen, då hade jag ju faktiskt fått 10% fler aktier för samma pengar…

Jag säger inte att man ska sälja o köpa aktier fram och tillbaka hela tiden, utan att varje enskild investerare måste hitta sin egen stil, och inte lyssna för mycket på alla “analytiker”. Analytiker är generellt en del av mäklar-systemet, och banker, mäklare osv tjänar sina pengar på courtage/transaktioner, därför “måste” analytikerna hela tiden komma med nya bud Köp/sälj/behåll, självklart ändras inte bolagens förutsättningar i den rasande takt som olika anlytiker ändrar sin uppfattning… Några saker jag tagit fasta på är…

– Satsa på företag/branscher du förstår/är intresserad av

– Gå på magkänsla minst lika mycket som analytikers rekommendationer

– Ha kul! Låt inte sparande bli en börda! Blir det en börda, eller om du känner att du inte har tid eller kunskap – så sätt pengarna i fonder!

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.