hmm… Ja, då var det dags att summera dagen då både H&M och Nokia släppt sina rapporter. Bolag med vitt skilda verksamhetsområden, och som befinner sig i vitt skilda situationer.

Vi börjar med H&M.

Dagens rapport sänktes ganska rejält av analytikerna, och det är väl fullt realistiskt med tanke på förväntningarna som ju låg en bra bit över de siffror som rapporterades. Ökade bomullspriser och ofördelaktig mix av valutor är ju “problem” som är övergående, eller i alla fall rör sig i någon form av cykel. De posterna är jag inte alls orolig för, de kommer att ordna sig på sikt.

Vad gäller högre kostnader för IT & Administration är det inte heller konstigt. H&M behöver finnas på “nätet”, man har dock samma dilemma som bla IKEA, näthandeln får inte gå för bra, för det är när kunderna kommer in i butiken man får in all merförsäljning, som man i de fleta fall missar på nätet, i alla fall alla impulsköp i närheten av kassan. Men självklart måste H&M investera i nya system, en bra implementation av logistik, ehandels och övriga IT-system bidrar ju på sikt till att man kan växa snabbare utan att dra på sig mer kostnader. IT är ju ett stöd och en nödvändlighet för att driva en framgångsrik verksamhet, vissa verkar tro att IT är ett nödvändligt ont, men om H&M ska orka växa med 250 butiker år efter år så krävs det självklart också stora investeringar i centrala IT-plattformar. Jag ser faktiskt detta som ett positivt tecken, man rustar under 2011 för att kunna växa kanske ännu aggressivare kommande år?

H&M växer, och planerar 250 nya butiker i år, detta borgar för att H&M fortsätter sin resa, med en tydlig strategi, jag ser inget annat än ett gyllene tillfälle att öka i aktien om man är långsiktig. Jag ligger dock redan ganska tung (minst sagt) i H&M, och ska faktiskt för en gångs skull tänka efter lite innan jag köper (instinkten i mig ville köpa redan kl 09.00 imorse), jag ligger lågt och ser lite om den faller tillbaka ytterligare, men är inne på att jag inom den närmsta månaden kommer att öka innehavet med mellan 20-30%.

Nokia då?

Ja deras rapport var ju faktiskt ganska hygglig, det som dock tryckte ner aktien i början av dagen var ju en försiktig guidning för Q1 som gjorde analytikerna besvikna. Aktien återhämtade sig sen efter ett vagt uttalande av VD:n Stephen Elop gällande val av OS framöver. Detta är mycket intressant faktiskt, Elop kan mycket väl ha ändrat stora delar av Nokias strategi på kort tid, och det är inte alls osannolikt att Nokia närmar sig Android eller Windows Phone 7 under året. Jag tror dock (min högst personliga gissning) att man fortsätter satsa på Meego tillsammans med Intel, men att man (precis som Blackberry/RIM) jobbar fram ett sätt att “porta” appar från Android till Meego på ett mycket enkelt sätt. Det skulle ge app-utvecklarna en möjlighet att bygga för Android, och med väldigt små medel konvertera apparna så de tillgängliggörs även på Blackberry & Meego. Detta skulle ge Nokia fördelarna med ett eget OS där de kan diffrentisiera sig mot Android-lurarna, men samtidigt “åka snålskjuts” på den massiva utvecklar-communityn som Android trots allt ger. Skulle detta bli verklighet så finns det en mycket stor uppsida i Nokia faktiskt.

Jag avyttrade mitt innehav i Nokia för några veckor sen, men har ett långsiktigt månadssparande i aktien. Funderar dock på att innan 11/2 köpa en post för att se vad som publiceras den 11/2 på deras pressträff, där de ska presentera sin strategi, och eventuellt nya produkter i samband med Mobile World Congress i Barcelona. Jag är lite kluven, men Elops uttalande satte fart på min “vild-hjärna” och lite nyfiken är jag allt, ska Nokia äntligen ta sig tillbaka in i matchen på allvar?