Imorgon är dagen D, dagen då Facebook noteras i USA. Senaste dagarna har man höjt introduktionskursen, och trots all oro på börserna världen över är intresset gigantiskt. Jag förstår inte värderingen… Personligen kollar jag Facebook någon gång per dag, även via mobilen ibland, men jag har vad jag minns aldrig någonsin klickat på någon annons inne på Facebook, jag tackar dessutom kategoriskt nej till alla applikationer som är “gratis” men som vill ha information om mig, mina vänner och diverse parametrar… Såna som mig är sannolikt riktigt dåliga nyheter för FB i längden.

Facebook får ett värde vid introduktionen som är högre än McDonalds exempelvis, som ju levererat bra, och stigande vinster, och även utdelning år efter år efter år efter år under lång tid… FB har massor att bevisa för att förtjäna sin värdering. Jag skulle inte köpa aktien idag, om jag skulle göra något så är det i så fall blanka. Aktien stiger eventuellt de första dagarna, men därefter räknar jag med att den kommer falla… Hur mycket återstår att se, men helt klart är att Goldman Sachs och ett antal stora investerare som varit med tidigt i processen kan casha hem enorma summor den närmsta tiden…

Grexit? Ja, ämnet börjar bli tjatigt, så även på denna bloggen/sidan… Men nu är det skarpt läge (igen). Jag tror fortfarande att vi ska ner en bra bit innan läget eventuellt kan stabiliseras. Jag har behållit min väldigt avvaktande hållning till börsen i snart ett år nu, och det är supertråkigt… Men tror fortfarande det är för tidigt att köpa aktier i stor skala, speciellt banker, även om de svenska bankerna är välkapitaliserade & tjänar mycket pengar!

Ratos… Ja, teknisk analys pekar på att aktien kan falla ner mot 49kr på kort sikt, men jag går mot trenden och ökar mitt innehav, faller den ytterligare så köper jag mer. Jag är helt övertygad om att Ratos även framöver kommer överprestera mot index, och en utdelning på 6 kronor, som sannolikt ökar nästa år ger en direktavkastning på cirka 9-10% med dagens kurs, det är bra, det är riktigt bra!