Ja, nu har börsen rasat med 8% på två dagar (ungefär). Inte helt oväntat att det skulle komma en rekyl nedåt efter den skarpa uppgång vi sett senaste veckorna, men något förvånande att den blev så stor, och framför allt orsaken… När Grekland äntligen fått pengar, ja då ska man folkomrösta… Detta spektakel kommer gå till historien som en av de största finansiella katastrofer som drabbat Europa! Problemet är att det inte räcker med EU-möten & beslut nu, nu lever vi i ett vakum ända fram till Januari när folkomröstningen sker (som tidigast).

Börsen ska ner mer, betydligt mer. Vi kommer inte så några stora rekyler uppåt närmsta tiden, det tror inte jag i alla fall. Visst, bolagen går fortfarande bra, men blir det en okontrollerad default i Grekland, och därefter ett urträde ur EMU, då har vi GIGANTISKA problem framför oss! Lägg där till Italien som nu mer och mer hamnar i blickfånget. Det är Europas tredje största ekonomi! Italien brukar beskrivas som “för stort att rädda”, det finns alltså inga pengar för att stoppa en okontrollerad default om Italien får problem… Och räntan på deras lån är nu uppe över 6% vilket brukar beskrivas som en gräns för vad ett land klarar av…

Vill inte vara för negativ, men tror man ska vara mycket restriktiv med aktieköp just nu… Min egen strategi är som följer…

Månadssparande i långa portföljen på Aktieinvest fortgår utan påverkan. Innehaven ska inte säljas de närmsta 10 åren. Portföljen består nästan uteslutande av “stabila” företag med bra direktavkastning, ex H&M, McDonalds, Clas Ohlson, Swedbank, Ratos, Volvo, Betsson osv. Har också innehav i Precise Biometrics som får ses som högrisk i sammanhanget, och Google som inte har någon direktavkastning. Jag månadssparar i samtliga innehav i denna portfölj, vilket gör att portföljen över tid blir större och större räknat i faktiska pengar, även utan någon direkt utveckling av aktiekurserna.

Trading-depå på Nordnet. Sålt alla innehav jag hade, sist ut var RIM (sålde i slutet av förra veckan). Låg i fredag helt likvid. Köpte dock en post i Precise Biometrics till min trading-depå i fredags, så det är enda innehavet där nu. Räknar inte med att göra några nya inköp överhuvudtaget denna sidan nyår. Om det inte händer något riktigt uppseendeväckande. Risken med trading i nuvarande läge är att det är otroligt svårt att förutse svängningar, oliak beslut och olika rykten, risken är helt enkelt för stor för att ligga felplacerad.

Råvaru & valutadepå hos IG Markets. Ingen aktivitet just nu. Det är så otroligt stora svängningar, lite för snabbt för min smak just nu. Tycker dock återigen guld ser intressant ut. Avvaktar dock just nu.

Angående Precise som finns i båda mina aktie-depåer tycker jag den är så otroligt intressant, oavsett börsläge i övrigt. Senast idag flaggade Marc Chatel upp sitt innehav med ytterligare 8%. Han har nu 2,5 miljoner aktier. Detta bolaget är så otroligt styrt av enskilda pressreleaser, och är relativt frikopplat mot index-rörelser i övrigt. Självklart får aktien stryk om börsen fortsätter ner i källaren, men chanserna till uppgång överväger riskerna för nedgång är min bedömning i nuläget.