Då är det dags att lägga 2010 till handlingarna och blicka fram mot ett spännande 2011. Året som gått har ju generellt varit mycket bra på börsen, index har återhämtat mycket av fallet, och många aktier har nått nya toppnoteringar. Framför allt har ju verkstad fullkomligt krossat alla motstånd och hinder…

För personlig del har det varit ett bra år, med både bra och dåliga investeringar i backspegeln, och känslan inför 2011 är försiktigt positiv såhär på sista dagen 2010, det kan mycket väl komma makro-problematik, framför allt med Portugal & Spanien, men lyckas EU navigera på ett bra sätt genom snårskogen av lån, bidrag och olika finansiella konstruktioner så har vi nog ett ganska bra år framför oss.

Jag får ofta frågor på mailen om aktietips, framför allt många som är relativt nya aktiesparare, tänkte därför skriva några rader på det temat.

Det första man måste veta är att aktier kan både gå upp o ner i värde, man ska aldrig investera pengar som man inte har råd att förlora. Sen är väl sannolikheten för att man ska förlora allt väldigt låg, men kommer det oförutsedda händelser som ett anfall från Nordkorea, eller en större terrorattack så kan värdet i många bolag raseras snabbt.

Man MÅSTE sprida sina risker, inte nödvändligtvis till 100 olika bolag, men mellan 5-8st, jag vet att många hävdar att man ska ha upp mot 30 olika bolag i en bra portfölj, men då kan man lika gärna köpa indexfonder (enligt mig). Warren Buffet tycker att spridning av risker endast beror på att man inte förstår företagen man investerar i tillräckligt mycket, och ja, jag är väl någonstans mitt emellan (bor ju i mellanmjölkens förlovade land…).

Köp bolag, inte aktier, så resonerar i alla fall jag, jag köper primärt aktier i bolag där jag förstår affärsidén och där jag gillar bolaget.

Skulle jag våga mig på att ge förslag på aktier, så kan jag ju utgå från min depå…

  • H&M – ett stabilt företag som har massor av potential, det finns många nya marknader att expandera till, och gott om utrymme att expandera på befintliga marknaden. Detta bolag kommer fortsätta växa i många år till. 
  • Alliance Oil – Ett spännande oljebolag, jag tror oljepriset snart är över $100 igen och bolaget är rekat till en bra bit över dagens kurs.
  • Telenor – mitt val bland operatörerna, många intressanta möjligheter på tillväxtmarknaderna.
  • RIMM – Ett undervärderat bolag i smartphone-sektorn.
  • Nokia – Ett turnaround-case, här tror jag faktiskt det händer mycket spännande under 2011!
  • Electrolux – Stor kassa för utdelningar o uppköp, bra produkter och gynnas av en bättre konjunktur i USA

Detta är några aktier, det finns självklart många fler. Rent generellt så tycker jag att man ska hålla sig ifrån för stora investeringar i förhoppningsbolag, jag har själv gjort mina största förluster i bolag som Karo Bio, Precise Biometrics, Anoto och många andra “förhoppningsbolag”. Självklart finns de en enorm potential i vissa mindre bolag, men man måste vara restriktiv, och tänka både en och två gånger innan man köper in för stora poster i den typen av bolag, det är i alla fall min filosofi (som jag lärt mig den hårda vägen…).

Nu tar jag nyårsledigt med familjen, önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

Vi ses 2011! /Andreas