Spännande affär! Google köper nu på eftermiddagen Motorola Mobility, som är den delen av Motorola som fokuserar på konsumentprodukter.

Man betalar 12,1 Miljarder USD (cirka 81 Miljarder SEK). Det är Googles överlägset största uppköp någonsin. Mycket större än Doubleclick & Youtube.

Vad ska man då ha Motorola till? Ja dels så säkerställer man att Motorola fortsätter med Android som plattform, det har kommit lite signaler på att Motorola även tittade på Microsofts Windows Phone som ett alternativ.

Man får också tillgång till värdefulla patent som kan skydda Google i det pågående “krig” som råder mellan de stora intressenterna på marknaden.

Utöver detta får man också digital-TV boxar, IP-produkter, modem och liknande på köpet, det är självklart intressant eftersom Google gärna vill in i TV:n. Men jag upplever det som att köpet är lite väl “hårdvaru-tungt” för att vara Google… Tror inte de vill tillverka prylar egentligen, de borde vara mer intresserade av att finnas inuti produkterna?

Jaja, hur påverkar detta då övriga?

Apple – Ingen påverkan kortsiktigt, Google blir kanske ännu bättre i sina referensmodeller som Motorola sannolikt får tillverka framöver, men i övrigt hotar inte köpet Apples dominans.

Microsoft – Ja, kanske kan få Microsoft att titta närmare på Nokia, alternativt RIM. Jag är fortfarande skeptisk till om Windows Phone någonsin får ett stort footprint, men om det ska få det så kanske Microsoft borde köpa Nokias mobildel inklusive alla patent.

Tror dock det är troligare att de köper RIM, då får de 20% av den globala smartphonemarknaden i ett nafs, med mycket mer fokus på mjukvara, (80% av vinsten i år för RIM kommer från service-avgifter & mjukvara, endast 20% kommer från telefonförsäljning). RIM:s produkter bygger dessutom primärt på Microsofts infrstruktur i form av Windows Server, Office 365 osv. Dessutom kan det vara så att Microsoft vill åt QNX som av många anses vara det bästa realtids-OS som finns idag?

Vi får se, men det är ett spännande köp Google gör, och det kanske kan värma upp finansmarknaderna lite, i alla fall idag…