Jag får ofta frågor om aktietips, och det är tydligt att många sparar i aktier och tycker det är ett spännande område. Jag försöker svara på alla frågor, fast oftast direkt här på aktietips.net istället för via mail.

Tänkte med denna artikel delge er lite av mina tankar runt att starta ett aktiesparande, eller kanske blåsa liv i en lite bortglömd depå.

Först vill jag vara tydlig, jag uppmanar alla läsare att inte fatta beslut baserade enbart på mina åsikter. De ska inte uppfattas som köp eller säljråd, de är endast mina tankar om olika bolag.(Klicka på läs mer för att läsa resten av artikeln).


Jag tycker att en portfölj ska ha minst 10 aktier för att ge en bra riskspridning, men har man begränsat med kapital initialt (ex 10.000kr), så kanske man ska börja med 3-5 aktier, annars blir det väldigt små poster i respektive bolag, courtaget blir också opropotionerligt högt, det brukar vara 99kr i många fall, och vid ett köp på 1000kr så är courtaget hela 10%! Det blir svårt att tjäna pengar med de avgifterna…

 

Direktavkastning
Jag tycker att man ska ha minst två aktier som ger hög utdelning, och som är hyfsat “stabila”. Det man ska ha klart för sig är att inga bolag är 100% stabila, der finns alltid risker med investeringar, (ex BP med oljekatastrofen, ABB med asbest i USA osv osv…).

Branscher
Det är bra att fördela aktierna inom olika branscher, och också olika marknader, valutor osv, detta för att skapa en stabilare portfölj, återigen, med en liten portfölj är detta inte möjligt på samma sätt, men ambitionen att göra det på lång sikt är bra i alla fall. Förslag på branscher kan vara…

 • Fastighet, (ex Fabege, Kungsleden, mfl) en relativt stabil bransch med ofta bra direktavkastning
 • Konsumtion, (ex H&M, Clas Ohlson, New Wave mfl)
 • IT & Telekom (Ericsson, Telia, Telenor, Tele2 mfl)
 • Verkstad (Trelleborg, Atlas Copco, Hexagon mfl)
 • Läkemedel (AstraZeneca mfl)
 • Biotech (företag som forskar på nya läkemedel, Karo Bio, Topotarget mfl)

Det finns självklart massa fler sektorer, men det viktiga är att man inte lägger alla ägg i samma korg, utan plockar ihop en portfölj med bolag från olika sektorer/branscher.

Här kommer några av de bolag/aktier jag bevakar och i vissa fall investerar i.

 • H&M, en stabil aktie som fortsätter sin expansion över världen, potentialen i denna aktie är fortsatt mycket stor. Min blogg-kollega 4020.se har många bra artiklar i ämnet H&M. Denna aktien är grundstommen i min egen portfölj. Bra direktavkastning.
 • Kungsleden, en fastighetsaktie, min favorit i sektorn. Mycket bra direktavkastning och historiskt sett exeptionellt bra värdeutveckling.
 • Nokia, en aktie som fått mycket stryk sista åren, men också en kassako som genererar starka kassaflöden, bra direktavkastning och obefintliga förhoppningar om tillväxt kan ge göra denna aktie till en bra investering på några års sikt.
 • PA Resources, mitt val i oljeskektorn. Alla oljeaktier följer oljepriset nästan slaviskt, det som i övrigt styr bolagen är rapporter om hur många fat olja de tar upp, höjningar resp sänkningar av dessa siffror påverkar kursen i mycket stor utsträckning. Alliance Oil, Lundin Petroleum är andra aktier man kan nämna i denan sektor.
 • Clas Ohlson, bra direktavkastning och en hyfsat stabil tillväxt (som dock varit lite dålig några kvartal nu, men de fortsätter växa och etablera nya butiker, i kombination med bra lager och logistiksystem borgar för att aktien även framöver kommer vara stabil och ge en bra direktavkastning.

 

Förhoppningsbolag/Hög risk.
Det finns en uppsjö av förhoppningsbolag på börserna runt om i världen. Självklart finns det det. Några av dessa bolagen kan vara nästa ericsson, AstraZeneca eller liknande! Några bolag jag bevakar är:

 • Precise Biometrics som är världsledande på biometrisk säkerhet ( fingeravtryck för access, vid flygplatser, in till lokaler osv osv). Potentialen om man lyckas är enorm!
 • Karo Bio, här är man på väg in i Fas3 med ett lovande läkemedel som kan få en gigantisk hävstång. En tiodubbling av kursen om man når hela vägen till en bred målgrupp (tar säkert 5 år) är inte omöjlig. Skulle man lyckas lansera läkemedel mot en mindre patientgrupp är det ändå 3-5ggr dagens värdering lågt räknat. Misslyckas man å andra sidan så finns det stor fallhöjd, man kan säkert förlora 50% av sin insats och dessutom tvingas delta i nyemmisioner framöver.
 • Topotarget, ett danskt företag som tidigare i år skrev ett avtal med Spectrum i USA om gemensam utveckling av  Belinostat som är ett cancerpreparat, ett bolag med mycket stor potential om man lyckas. Allt verkar än så länge gå bra, även denna aktie kan mångdubblas vid lyckade resultat och i slutändan lansering.

Detta var ett axplock. Ska man börja med 10.000kr så kanske man ska välja ut 2 bolag av de övre och 1-2 av förhoppningsbolagen, då får man några stabila aktier i kombination med möjligheten att få vara med på en otrolig resa… Men som sagt, man bör på sikt sikta på en portfölj innehållande minst 10 olika aktier, i olika branscher…

Läs även min artikel om att månadsspara via Aktieinvest