Läste i dagens DI att Apple är världens tredje största bolag räknat i börsvärde. Det är helt otroligt faktiskt, förra året i Q3 fanns de inte ens med på Top10-listan, att en sådan “raket” i så pass stora bolag sker är mycket sällsynt, de flesta Top-10-bolagen har funnits på listan i många år, och rör sig eventuellt en placering upp eller ner per kvartal, inte mer.

Men är då Apples värdering rimlig? Jag är tveksam, visst, de gör snygga produkter, och populära produkter, men har de verkligen samma substansvärde som Exxon Mobile som är världens högst värderade oljebolag? Eller Petrochine som är Kinas oljegigant… Njae, om man redan är ägare till apple-aktier så kanske man ska ligga kvar, det finns fortfarande många analytiker som är “bullish”, men jag skulle inte köpa nya aktier i bolaget, värderingen är verkligen skyhög! 

För att försvara värderingen så får de verkligen inte misslyckas med en enda lansering, och inga konkurrenter får komma i närheten… Är det troligt? Nej, inte långsiktigt i alla fall. Jag skulle vara väldigt försiktig med investeringar i Apple till dagens värdering.

Här är en lista på världens största bolag, räknat på värdering.