Vestberg kunde på morgonen idag pusta ut, efter ett kanonresultat och ett lysande Q4 som avslutade 2010. Ericsson växer organiskt och marknaden för 3G är nu (äntligen) större än 2G mätt i omsättning för Ericsson. Mobilt Bredband ger också en skjuts i rätt riktning.

Jag gillar Ericsson som bolag, de gör bra produkter, men marknaden är extremt konkurrensutsatt, och nu verkar kineserna med Huawei, ZTE osv ha kommit igång på allvar, prispressen kommer bli “mördande” de närmsta åren, och jag är tveksam till om den någonsin kommer att minska igen?

E24 har en artikel om att Ericsson inte varit speciellt lönsam att äga senaste 5 åren, och jag är (tyvärr) tveksam till om den är lönsam de kommande 5 åren heller. Visst, de är inte jättehögt värderade, men de jobbar på en marknad där de blir utsatta för grym konkurrens varje dag, och framför allt, det är en totalmarknad som inte växer speciellt snabbt längre. Man kan inte direkt jämföra den med smartphonemarknaden där tillväxten är explosionsartad, och i princip alla kan tjäna på det under en tid… Visst, operatörerna måste uppgradera näten för att möta kraven på kapacitet, men är tveksam till om de uppgraderingarna räcker för att Ericsson ska kunna visa stora vinstökningar framöver…

Jag tror faktiskt (en högst personlig reflektion) att tiden är på väg att hinna ikapp “Telekom-leverantörerna”, näten är på plats, i de flesta delarna av världen i alla fall, det som kommer kontinuerligt framöver är uppgraderingar, och det kan inte en hel bransch leva på. En konsolidering på sikt är ett måste tror jag, och Ericsson är självklart med i den matchen, tillsammans med Cisco kanske? Som sitter på en av de största krigskassorna i världen!

Bolaget Ericsson = +++++ (Företaget gör produkter & tjänster i världsklass!)

Aktien Ericsson = ++ (Finns roligare alternativ, operatörerna som köper Ericssons prylar producerar grymma kassaflöden, titta där istället?)