Äntligen, söndag kväll, en ny härlig vecka står för dörren :-) Helgen har bestått av trädgårdsarbete, kräftskiva och ett 2-årskalas, en kanonhelg med andra ord!

Imorgon börjar jag jobba efter åtta veckor hemma (4v semester & 4v pappaledigt), det blir en utmaning bara det :-) Men man kommer ju snabbt in i vanorna, och det ska faktiskt bli skönt att få lite rutiner igen. (Blir ju lätt lite andra rutiner på sommaren).

Börsen då? Nja, funderat en del i helgen, framför allt när jag tittade djupt i glaset på kräftskiven (då är man ju som mest kreativ :-))… Ja, jag är skeptisk. USA slutade starkt och vi öppnar säkert hyfsat, runt +0,5% kanske, men krisen i Europa har ju inte förändrats, och jag är skeptisk till uttalanden som både Fredrik Lundberg, Arne Karlsson (Ratos) mfl som påstår att nuvarande fall är överdrivet. OM Spanien och Italien med flera fortsätter utvecklas i fel riktning så kan det faktiskt gå riktigt illa! 

Alla behöver kapital, lastbils-åkaren för att köpa ny lastbil, fastighetsbolaget för att investera i nya fastigheter, konsumenten för att köpa hus, kapitalvaror, bilar mm. OM bankerna får problem i Sydeuropa och bankerna blir rädda för att låna ut till varandra (man kan se tecken på detta via Interbank-räntan), då dyker orderingången för Volvo, fastighetspriserna faller (vilket skapar problem med lån som överstiger värdet på fastigheterna), konsumenterna deppar och stoppar pengarna i madrassen vilket sänker H&M, Kapp-Ahl, New Wave mfl… Och såhär kan man ju fortsätta bransch för bransch…

Jag säger inte att detta inträffar, men INGENTING har blivit bättre senaste veckan, statistiken både i USA & Tyskland var sämre än väntat, Interbankräntorna har klättrat uppåt, räntan för Grekland klättrade till höga nivåer i slutet av förra veckan, och politikerna i EU har fortfarande inte presenterat något vettigt paket med betydande garantier för PIIGS-länderna. Ett sånt paket skulle “rädda” PIIGS, men samtidigt kanske sänka Tysklands kreditbetyg, och skapa “uppror” i Tyskland, och man kan ju absolut fråga sig om det är rätt att tyskarna, som skött sig och har en stark ekonomi ska betala för att syd-europeérna gjort motsatsen…? Kommer det ett paket rasar kurserna sannolikt i Tyskland, kommer det inget paket stiger räntorna i Spanien, Italien osv…

Hittar ni någon enkel väg ur detta? Jag gör faktiskt inte det…. Visst vi kan skvalpa lite upp o ner på Börsen, och titta på lite statistik och överanalysera den, men innan de stora problemen som faktiskt finns tror jag inte vi kan starta en uthållig uppgång… Och nej, jag är inte “Dr Doom” eller liknande, jag tror inte detta blir jordens undergång denna gången heller, men jag är mycket skeptisk till börsens utveckling och politikernas kompetens att lösa krisen. Tyvärr.

Många bolag är dock väldigt välskötta och det finns absolut guldkorn, och jag kan självklart ha helt fel, och vi kanske har löst alla problem utan att jag insett det eller förstått det, och då är det självklart en “godis-butik” på börsen just nu. Men jag tror XACT BEAR är en bra investering närmsta månaden, dock bör den handlas ganska aktivt, i många fall intradag. Har man tid att sitta framför skärmen och titta så kan man göra mycket pengar även i en fallande trend.

Läser en del på BS om att en del blankar Apple, ja bolaget är enligt vissa högt värderat och man kan ha olika syn på bolagets värde, men jag skulle absolut INTE rekommendera att blanka Apple, trenden är solklar och det mesta går Apples väg. Jag skulle kanske tänka både en och två gånger gällande att köpa aktien idag men jag skulle absolut inte blanka den… 

Läs mer om och testa CMC Markets – Bland annat tillgång till kraftfulla tekniska analysverktyg, CMC Markets är marknadsledande inom CFD-handel i Norden. Erbjuder CFD-handel av aktier, index, valutor och råvaror över hela världen.