“Regnet det bara öser ner”, det är väl en känd melodi, är det inte? Så är läget just nu i alla fall, efter flera veckors solsken så blir det en välbehövlig paus från solandet med lite regn idag. Jag tänkte passa på att titta lite närmare på Net Insight i helgen, det är ett bolag jag följt sedan -99 ungefär, på den tiden hade de en konkurrent som hette Dynarc, och på den tiden var DTM verkligen inte speciellt välkänt… Dynarc var dock en riktig höjdaraktie, ett tag… Innan de gick i konkurs :-)

Tillbaka till Net Insight, rent generellt så upplever jag att det bolaget “gör allt rätt”, både nu och bakåt i tiden. De är fokuserade på sin kärnaffär, de tar stora kontrakt, de jobbar med “rätt” partners och attraherar sannolikt mycket kompetent personal, de har också mycket folk som varit med länge i branschen, och en stark styrelse.

Resultat & Likviditet:
Net Insight är högt värderat i förhållande till dagens omsättning och vinster, men jag skulle inte kalla dem förhoppningsbolag som många kallar dem, de har en rejäl kassa på 208 MSEK. De gör en vinst andra kvartalet på 8,7 MSEK och har en bruttomarginal på 66,4% (med nya beräkningsparametrar, 74,3% om de räknat på samma sätt som förra året).

Bruttomarignalen:
Net Insigt har mycket av sin höga värdering beroende på just den höga bruttomarginalen, vid en ökad försäljning så kan vinsten stiga snabbt, och därigenom också värdet på bolaget. Net Insight kommer sannolikt att kunna bibehålla en hög marginal eftersom man är världsledande inom sitt område.

Partners
Att Net Insight är världledande inom sitt område märks om man tittar på vilka partners man gör affärer med. Senaste affären i Polen gjordes tillsammans med Ericsson Television (tidigare Tandberg), tidigare i år gjordes en annan affär med Nokia Siemens (NSN). Det visar ju att Net Insigt fyller en lucka i båda dessa giganters produktutbud, (uppköp kanske?). Vidare så har man starka regionala partners både i Asien och i USA.

Världsklass!
Påvens begravning, OS i Peking, Fotbolls-VM i Sydafrika, Eurovision Song Contest mm mm. Listan på stora event där man valts som leverantör för TV-bild är lång, Net Insight har faktiskt en nästan helt osannolik lista på kunder om man jämför med deras konkurrenter, Net Insight är ett “litet” svenskt företag och får ändå förtroendet framför Cisco, Ericsson mfl att leverera ljud & bild från världens största händelser. Det är IMPONERANDE!

Senaste halvåret
Man har plockat hem hela 6 kontrakt för DTT än så länge i år. Det är riktigt starkt. Orderna man tog tillsammans med Ericsson är sannolikt mycket trategiskt viktig, teamet Ericsson/Net Insight kan säkert bli lyckosamma även framöver i kommande upphandlingar. Man måste också nämna fotbolls-VM där man hanterade direktsänd Fotboll i HD till över 80 länder, dessutom 3D-sändningar till USA. Uppmärksamheten man får på såna här event måste vara guld värd för säljarna.

Slutsats
Vill inte ge någon rekommendation, bolaget är högt värderat, och det krävs att bolaget fortsätter växa för att en investering ska kunna ge frukt, men jag personligen tror att detta kommer bli stort, riktigt stort. Jag kommer själv att ta en liten post i Neti under hösten, och sen får jag lägga den djupt i byrålådan för att ta upp om 5 år när de antingen är mycket stora, eller uppköpta av Ericsson, NSN, Cisco eller någon av de andra drakarna.

Länk till senaste rapporten