Nu har dollarn tappat knappt 30%, dollarn toppade ju mot svenska kronan under 2008 på drygt 9kr. Nu står dollarn i cirka 6,40kr. Om nan tittar 5 år bakåt i tiden så brukar lågmärket vara runt 6kr, och ett snitt över tiden ligger runt 7kr. Nu har USA en riktigt dålig ekonomi samtidigt som Sverige är en “tiger-ekonomi” enligt journalisterna, så dollarn kan mycket väl sjunka ytterligare, men inte 20-30% till. Jag tror att vi rör oss i nedre spannet just nu, och det kommer vi nog fortsätta att göra något år till, jag ser inga tecken på att dollarn ska stärkas av ekonomiska orsaker kortsiktigt.

Däremot finns det mycket makro som kan ställa till det, framför allt mellanöstern och problem i Euroland. Blir det återigen stökigt på finansmarknaderna så kommer dollarn tillbaka som en “safe haven” under turbulensen.

Jag har fortfarande bara ett större innehav på USA-börsen (RIMM), samt några mindre (Coca Cola, Google), men kommer fortsätta bevaka USA-börsen, för när väl ekonomin vänder i USA kan man få en dubbel effekt med både stigande kurser och en stigande valuta.

Dock tror jag mest på svenska aktier, framför allt eftersom man ska fokusera på det man kan, och jag trivs bäst med investeringar på svenska börsen eftersom det är lättast för mig att bevaka.