Direktavkastning, eller utdelning är viktigt vid långsiktiga investeringar, nu när börsen är lite skakig så hålls ofta högavkastande aktier uppe, de drabbas också av nedgångar, men oftast inte lika djupa.

Många analytiker pratar om defensiva aktier, och dit hör normalt sett läkemedelsbolag såsom AstraZeneca, teleoperatörer som Tele2, TeliaSonera & Telenor, andra defensiva aktier är Swedish Match & Securitas som exempel.

Jag tycker dock man ska kombinera tillväxt, gärna hög sådan i kombination med bra direktavkastning, det jag tycker man ska göra är att leta efter denna typ av bolag och köpa över tid, så man i oroliga tider inte kommer in “på helt fel nivå” i aktien, visst det spelar ingen roll när man tittar på direkavkastningen, men det är psykologiskt jobbigt att se innehaven ligga 10-20% ner (det tycker jag i alla fall).

Ett bolag som ser mycket intressant ut just nu är Betsson, aktien handlas för cirka 90kr, direktavkastningen i år landade på 9kr, dvs en direktavkastning på hela 10%! Dock var 3,5kr extrautdelning, men även 5,5kr ger en direktavkastning på cirka 6%. Det är bra, Betsson växer dessutom och spelbranschen kommer sannolikt “alltid” att växa i omsättning, det som ger en extra krydda i investeringen är den konsolidering som sker i Europa och världen nu, Betsson kan mycket väl vara en uppköpskandidat närmsta året, sannolikt med en bra premie på aktiekursen.

Unibet i samma bransch hade en direkavkastning på 6% i år, och är absolut ett alternativ till Betsson, Unibet har senaste veckorna fallit lite efter rapporten som inte föll analytikerna i smaken, Unibet är dock en klockren uppköpskandidat och det lär spekuleras en del det närmsta året tror jag.

Både Telia & Tele2 ger en direktavkastning som motsvarar cirka 4,5% på nuvarande nivåer, det är intressanta nivåer, och operatörerna är som sagt stabila, även i oroliga tider. Dock är tillväxten ett frågetecken i branschen, det tycker jag i alla fall. Jag har Telenor i portföljen, med slopad utdelning 2010, men med en mycket intressant investering i Indien. Telenor kommer sannolikt börja dela ut pengar 2011 igen, och Telenor är en favorit hos flera analyshus i denna sektor i Norden.

Clas Ohlson ger en direktavkastning på cirka 3,5%, och Clas Ohlson har en tydligt tillväxt-strategi, dock har tillväxten sista kvartalen varit lägre än väntat, men bolaget är välskött och även om de växer långsammare än analytikerna trott, så växer de fortfarande, i nästa högkonjunktur kommer Clas Ohlson utan tvekan att skörda framgångar.

Kungsleden är som många vet en av mina favoriter. De delade ut hela 3,75 i år, det ger en direktavkastning på över 7% baserat på nuvarande kurs. Dock vet vi att de nästa år förväntas dela ut 2,20kr, vilket i sin tur ger en direktavkastning på cirka 4%. Aktiviteten i branschen har dock ökat sista kvartalet enligt bolaget, och vi får väl hoppas att de på sikt kan höja utdelningen.

Mekonomen, Kapp Ahl är konsumentinriktade tillväxtföretag, de delar båda ut runt 4% (KappAhl lite lägre) men växer och utdelningen lär inte gå ner kommande år, båda bolagen ger en bra direktavkastning kombinerat med tillväxt.

H&M behöver jag knappt nämna, Detta välskötta bolag är ett måste i ALLA portföljer. Jag kan erkänna att jag inte förstår mig på investerare som inte har H&M i portföljen. Ett bolag som år efter år efter år fortsätter leverera riktigt fin tillvät i kombination med mycket bra direktavkastning är svårt att inte gilla. H&M är mina absoluta favorit, alla kategorier.

Detta är självklart bara ett explock, det finns flera bolag som avkastar lika mycket eller mer, men dessa är de bolag jag följer och förstår. Jag tycker det är viktigt att man förstår affärsidén och bolagets verksamhet om man ska investera långsiktig. Vid korta affärer spelar det ingen roll, en vid långa affärer så tycker i alla fall jag det är viktigt.