Tillbaka i vardagen efter cirka tre veckor i USA. Tre mycket bra veckor för övrigt. Jag har hållit mig mycket passiv på börsen, med undantag för att jag minskat innehavet i RIMM. Jag satt och tittade på CNBC för två veckor sen när RIM vinstvarnade, och dagen efter belv ju ett “blodbad” för aktien i fråga. Jag valde att minska direkt efter detta. Jag tror dock fortfarande lika mycket på företaget och dess produkter, men aktien lever sitt eget liv, och det farligaste man kan göra som aktiesparare är att gifta sig med en aktie. Återkommer i veckan med en uppdatering runt RIM och hur mina tankar går.

Till Diamyd då. Diamyd har så länge jag hållit på med aktier varit hyllat, och deras diabetes-preparat har alltid tilldelats lysande utsikter. Diamyd är precis som många andra “småsparar-aktier”, det bildas en myt/kult/sekt bland småspararna runt aktien. Jag har själv trott väldigt mycket på bolag som Switchore, Autofill, Anoto, Net Insight, Sintercast, Karo Bio, Topotarget med flera. Vissa bolag såsom Net Insgiht har lyckats, men andra (såsom exempelvis Switchcore, eller Autofill) har gått i konkurs, eller köpts upp för att komma åt företagets börsplats eller förlustavdrag. Dessa “sekter” eller anhängare vill väl, men det är livsfarligt om personer utan erfarenhet börjar lyssna för mycket på rykten och diverse teorier.

Kontentan är denna. Lägg aldrig alla ägg i samma korg, oavsett hur säkert det känns. Det finns massor av makrorisker (krig, katastrofer mm), sektor-risker (råvarupriser, brist på vissa komponenter mm), samt bolagsrisker (konkurrens, produktutveckling mm). I många bolag på framför allt OMXS30 är bolagen mycket väl genomlysta, men även i stora bolag kommer det ibland fram oväntade nyheter, såsom stämningen mot ABB i USA (Asbest).

Resultatet för Diamyd är framför allt ett bakslag för alla diabetes-patienter, eller rättare sagt de som ligger i riskgrupperna för att få diabetes eftersom Diamyd utecklade ett vaccin mot diabetes. Det är också ett rejält bakslag för de cirka 6000 småsparare (enl DI.se) som investerat i Diamyd. Mer än 3000 av dessa ägare hade en enda aktie i portföljen – Diamyd. Över hälften av dessa hade dessutom belånat portföljen. Många hårt slitande småsparare har alltså gått från ett kapital på kanske 100-300.000kr till att nu istället sitta med skulder på motsvarande summor…

Storägarna har självklart förlorat astronomiska summor, men de flesta professionella investerare sprider sina risker, de skulle aldrig gå “all-in” på en aktie, speciellt inte en aktie som håller på med utveckling av läkemedel.

Tråkigt! Men låt detta vara en varningsklocka, sitter du på för stor andel av portföljen i en enskild aktie? Tänk i så fall på att kanske minska bolagsrisken och köpra en en sektorkollega, eller helt enkelt sprid riskerna till en annan sektor. Det finns inget rätt eller fel, det finns ingen som kan förutspå morgondagen, men ska man lyckas med aktier är det minst lika viktigt att tänka på riskerna som att tänka ut vad man ska göra med alla pengar man kommer att tjäna (men drömma måste man, bara inte drömmarna styr investeringarna…).

Nu tar vi nya tag inför tisdagen.

ANNONS
Klicka här för att läsa med om CMC Markets och öppna konto. Köp Guld, Olja, Dollar, Euro, SEK osv. På CMC Markets är det enkelt att spekulera i både uppgång & nedgång. Köpa eller blanka aktier, valutor, råvaror. Handla instrument & aktier på börser över hela världen, dygnet runt.Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x