Det är svårt att inte bli lite uppgiven såna här dagar… Dagen började med att portföljen av upp cirka 2%, den slutade med att den var ner nästan 4%… Jag tänker inte lägga in mer pengar på börsen just nu. Det känns helt omöjligt att förutse svängningarna för tillfället. Även statistiken i USA idag, som var bättre än väntat spädde på fallet.

Det blir också en ond spiral när börsen faller, eftersom många blir rädda och säljer sina fonder osv, vilket i sin tur innebär att de minskar sina positioner på Börsen osv.

Jag fortsätter i min enfald att hävda att det sannolikt är köpläge nu. Visst vi kan kanske falla ytterligare, och det gör vi säkert, men p/e-talen ser mycket attraktiva ut och direktavkastningen är mycket bra i många fall. Dock kan vi vara på väg in i en “Bear-market” och experterna pratar om cykler på cirka 12 månader, om vi ser senaste kurstoppen i Februari som vändningen så har vi sannolikt ett halvår kvar att Bear-market innan vi förhoppningsvis vänder upp igen.

Jag är dock inte övertygad om dessa teorier om Bearmarket osv. Denna nedgång är ju primärt grundad i problemen i USA och sydeuropa, och de problemen försvinner inte över en natt. Skulle Spanien eller Italien få större problem så riskerar Euron att falla, och då har vi definivt en katastrof räknat i kronor och ören. Övriga Euroländer vill sannolikt inte heller lösa ut Spanien och Italien eftersom de är mycket större marknader, det skulle helt enkelt kosta för mycket. Är detta början på slutet för Euron? Jag hoppas verkligen inte det!

Guld? Ja, jag har hållit mig till aktiemarknaden under många år, men de som istället valt att investera i guld har haft en ganska stabil utveckling senaste åren, skulle euro-krisen förvärras ytterligare kan guld vara en bra produkt att investera i. Det kan bland annat göras genom CMC Markets som det finns en länk till längre ner i inlägget. Där kan man också handla med hävstång.

Direktavkastning då? Ja H&M kommer sannilkt att dela ut minst 10kr per aktie. Det ger nu en avkastning på över 5%. Betsson, Unibet har en direktavkastning på mellan 7-10%, Clas Ohlson delar ut 3kr per aktie nu i september, med dagens värdering på drygt 70kr/aktie ger det cirka 4% i direktavkastning. Det finns massor av exempel på aktier som avkastar bra och nu har de blivit betydligt billigare! Jobbar man med primärt direktavkastning är det i princip julafton just nu, det är i alla fall min känsla…

Hexagon – Om jag ska prata om någon aktie idag, så är det Hexagon. Jag sålde mina Hexagon på 122kr en halvtimme in på börsdagen, (de öppnade runt 126kr), magkänslan var att den kändes svag. När aktien sen fortsatte ner till 117-118 tyckte jag att fallet började vara lite överdrivet, men aktien slutade runt 106kr!! På en rapport som på det stora hela var mycket bra! Så otroligt överdrivet fall. Går aktien under 100kr så tänker jag köpa tillbaka en del av de aktier jag sålde idag.

Läs mer om och testa CMC Markets – Bland annat tillgång till kraftfulla tekniska analysverktyg, CMC Markets är marknadsledande inom CFD-handel i Norden. Erbjuder CFD-handel av aktier, index, valutor och råvaror över hela världen.