CFD-handel

CFD står för “Contract for difference”. CFD-handeln har ökat explosionsartat i Sverige och Europa senaste åren. CFD-handel är egentligen som att handla med aktier, valutor eller råvaror, men oftast är hävstången mycket större. Det ställs också ut kurser nästan hela dygnet så man är inte beroende av att börserna är öppna på samma sätt.

I många fall är belåningsmöjligheterna nästan obegränsade. Som exempel kan man nämna CMC Markets, och valuta-spekulation. Om jag har 10.000 SEK på kontot kan jag spekulera i att dollarn ska gå upp eller ner mot svenska kronan för upp till 1MSEK. Det är alltså en belåningsgrad på 99%. För de flesta aktier ligger belåningsgraden på 90%. Detta är självklart mycket riskfyllt. “Sparformen” lockar självklart många småsparare som vill göra det stora klippet, men det bör ju istället användas som alternativ till vanliga aktieköp.

Det finns en del uppenbara fördelar med CFD-handeln, man kan investera direkt i specifika råvaror på ett mycket enkelt sätt. Exempelvis bomull, koppar, olja osv. Det börjar visserligen dyka upp en del ETF:er som är tillgängliga via nätmäklarna i sverige (ex Nordnet, Avanza). ETF:er (Exchange traded fund) är på många sätt lik CFD:erna, dock brukar CFD ha mycket lägre säkerhetskrav/högre hävstång.

Det är också mycket enkelt att satsa på valutor såsom om dollarn ska fortsätta kräftgången mot svenska kronan, eller om den ska rekylera upp framöver. Den typen av handel är klockren i CFD-depåer.

Min personliga uppfattning om CFD-depåer är att man ska se dem som ett komplement, och man ska INTE öppna en depå om man är relativt ny på marknaden, eller är en traditionell småsparare. CFD-handeln kräver generellt mer uppmärksamhet eftersom summorna snabbt blir mycket stora.

Potentialen är gigantisk om man satsar rätt, men fallhöjden är också hög, i de flesta depåer kan man förlora mer pengar än man satt in. Så, CFD:er ska behandlas med försiktighet. Jag kommer att beröra CFD-handel från tid till annan eftersom det är en stor marknad, och jag får många frågor på mailen om det.

Är ni intresserade av mer information så kan ni gå in på

– IG Markets, där kan du både läsa mer och öppna en depå för att testa handel & verktyg.


Kommentarer

kommentarer