bb10_1Läst igenom rapporten och lyssnat på webcasten som sändes vid 13-tiden svensk tid idag.

Blackberry rapporterade en vinst på $0,22 per aktie – förväntat var en förlust på cirka $0,30 per aktie. Dvs de slog förväntningarna ordentligt! Dock var omsättningen något lägre än väntat. Något som är positivt är deras kassa-situation, i början av året hade Blackberry $2,1 miljarder. Nu är kassan £2,9 miljarder! Börsvärdet är $7,5 miljarder. (dvs exkluderat kassan så värderas bolaget till $4,6 miljarder, och det med en omsättning på $2,7 miljarder senaste kvartalet (cirka $11 miljarder senaste året).

Gällande lanseringen av Z10 & försäljningen i F13Q4:

  • 1 miljon Z10 skeppade. cirka 75% har nått konsument (75% sell-through).
  • 223 operatörer har testat eller håller på att testa Z10 i sina labb (vilket alltid görs innan lansering).
  • 60 operatörer i över 40 länder säljer Z10
  • 40 operatörer i 20 länder testar Q10
  • Högre marginal med BB10 än med tidigare terminaler. +40% ( i linje med Apple & Samsung).

Totalt sålde man 7,8 miljoner terminaler, och skeppade 6 miljoner. Dvs man minskade lager runt om i världen med nästan 2 miljoner terminaler, vilket är positivt långsiktigt då nya beställningar behövs eftersom lagret börjar ta slut runt om i världen hos operatörerna.

Man planerar lansera flera nya BB10-terminaler i flera prissegment under året. Även BB7-terminaler kommer lanseras i vissa delar av världen.

Strategisk översyn är genomförd. Man är idag:

  • Lönsamma,
  • Har en stor kassa,
  • Ett helt nytt operativsystem.

Man påbörjar nu en fokusering på nya vertikaler för att sprida BB10 som operativ. Heinz (CEO) var väldigt tydlig med att smartphones är viktigt, men det är bara en liten del av framtidens “mobile computing world”. Blackberry kommer fokusera på bland annat Automotive, Defence, Security bland annat för att kapitalisera på den infrastruktur man har globalt med komprimering & overträffad säkerhet.

Torsten Heinz var mycket tydlig, Blackberry har en tydlig ambition att vara “The Leader in the new world of mobile computing”

Jag tycker det var en mycket intressant rapport, och telefonkonferensen var ännu intressantare. Thorsten antydde flera gånger att nyheter är på väg, och att vi under året får se många spännande produkter & tjänster. Jag är full av tillförsikt efter denna rapport, och kommer nog öka de där 20% som jag minskade inför rapporten igen. 2013 kommer bli ett spännande år för Blackberry och dess investerare.