Senaste posten på bloggen är från 29/11. Då stod BTC i cirka $10.000, Ethereum i cirka $450 och Litecoin i $90… Nu tre veckor senare är Bitcoin uppe runt $19.000, Ethereum uppe runt $850 och Litecoin $350…!!!

Bitcoin har ju nu börjat handlas på CBOE (Chicago Board Options Exchange). Världens största optionsmarknad. Det ger institutionella investerare möjligheten att för första gången egentligen investera även i denna kryptovaluta. Många förutspår att det kommer minska de kraftiga svängningarna i kursen framöver i viss mån.

Så vart är vi på väg nu? Många banker & riksbanksföreträdare är negativa och pratar om en bubbla, medans många teknikföreträdare pratar om att detta bara är början.

Vi får ju oavsett vilket se Bitcoin som någon form av tillgång, en tillgång det finns cirka 21 miljoner st av. Det kommer aldrig finnas mer. Det är alltså en ändlig tillgång.

Värdering? Ja vad är en tavla värd? Vad är guld värt egentligen? Hur många har nytta av konst eller guld? Guld används ju i viss utsträckning i tillverkning, men för vanliga konsumenter oftast som en delmängd av smycken. För det finansiella systemet är det ju primärt en tillgång för stater som alternativ till pengar/valuta.

Vad händer med konst när konstnären dör? Jo, man vet då att det kommer inte tillverkas fler, och priset ökar, i vissa fall ganska dramatiskt. Ändliga resurser är en intressant tillgång. Oavsett vad det gäller.

Det Bitcoin kan tillföra är Sverige, och andra väl utvecklade ekonomier som “valuta” är ganska begränsat i det korta perspektivet, men i många andra länder är det redan nu ett alternativ till “den riktiga valutan” i landet.

Några frågeställningar som (tyvärr) är aktuella i många länder

  • Korruption i maktsystemet, ledare som roffar åt sig av invånarnas pengar
  • Korrumperade banksystem där man inte kan lita på banken
  • Hyperinflation, det trycks pengar i en rasande takt, så 100kr dag ett kanske bara är värda 50kr dag 2…

Andra frågeställningar kan vara

  • Höga avgifter för banktjänster & överföringar
  • Långa ledtider i överföringar mellan personer
  • Överföringar över landsgränser

Bitcoin, eller andra digitala valutor kan vara lösningen på en del av ovan. 

  • Överföringar sker i realtid, oavsett landsgränser
  • Det är ingen regering/president som kan påverka kursen. Den är global.
  • Det är inga banker som ska tjäna pengar på överföringar och ränta genom att hålla pengarna lite extra.
  • Behovet av att växla pengar försvinner.

Men som sagt, det är inte i Sverige Bitcoin tillför mest värde. Det är i helt andra länder. Vi har stabila banker med bra digitala tjänster såsom Swish, Mobilt Bank-ID mm, men det är farligt att ignorera denna teknik, den är här för att stanna, sen om det är Bitcoin eller någon annan valuta som blir ett globalt betal-medel de närmsta åren vet jag inte, men tiden då Dollar Euro, Yen, Pund osv var de viktigaste globala valutorna är över. Kryptovalutorna kommer vara en viktig del av vår framtid, precis som olja & guld redan är. Det är jag helt övertygad om.

[REKLAM] Länkar om du vill handla Bitcoin & andra digitala valutor:

Avanza erbjuder handel i ett Bitcoin-certifikat (länk nedan). då kan man handla i svensk ISK och över börsen (dvs öppet när börsen är öppen i Sverige)

Länk till Avanza och BITCOIN XBT

Coinbase utländsk aktör, en av världens största cryptovaluta-plattformar, som är en app & hemsida. Otroligt enkelt! Där finns även Ethereum & Lifecoin som är två mindre kända valutor. Handel via Coinbase beskattas som en vanlig aktiedepå (dvs inte som Kapitalförsäkring/ISK).

Länk till Coinbase (Registrerar du dig via denna länk får du Bitcoins till ett värde av $10 när du köpt Bitcoin för minst $100.