En minst sagt händelserik måndag! SAS rapport & efterföljande presskonferens, uppköpsrykte runt Lundin-bolag och flera stora kursrörelser på börsen.

SAS då?

Ja, de flesta delarna i dagens rapport & kris-plan var ju känt, och det är väl inga uppseendeväckande uppgifter. Försäljning av marktjänsten, försäljning av fastigheter & motorer, samt sänkta löner i kombination med minskning av antalet anställda.

Det som dock slår mig är att lönerna, efter att ha läst Aftonbladet med flera inte är speciellt höga på SAS? Aftonbladet intervjuade “Anna”, hon är 50 år, jobbar oregelbundna tider, går ofta upp 4 på morgen, 12 timmars arbetsdag och många övernattningar. För det får hon 28.000 SEK idag, 24.000 SEK enligt nya villkoren från ledningen, ingen ersättning för obekväma arbetstider… Känns ju inte så attraktivt?

Jag personligen tror att man måste kapa ytterligare i “mellanchefs-segmentet” och verkligen rationalisera i administrationen. Hoppas dock att SAS får igenom sin sparplan, vi behöver SAS, inte minst vi som inte bor i storstadsregionerna.

Tänkte också passa på att nämna att DI.se [länk här] rekommenderar Autoliv, de kallar aktien “ett klockrent köp”. Ja, det är ett välskött bolag som kommit ner i värdering, kan inte annat än hålla med om att värderingen känns mycket attraktiv. Faller inte börsen/världen/bilmarknaden ihop fullständigt finns det nog en hel del potential på sikt, dessutom direktavkastning.

Så, måndagen snart till ända… Nu väntar en spännande tisdag, på återseende!

Andreas