Apple har ju länge varit ett beundrat varumärke, som företag myt-omspunnet, inte minst tack vare Steve Jobs. På Börsen har företaget varit ett träd klätt i renaste guld, som utan tvekan ska klättra mot himlen… Aktien var för några månader sen uppe i över $700 vilket gav bolaget ett marknadsvärde på cirka 660 miljarder dollar. Samtidigt hade man en kassa på cirka 120 miljarder dollar.

Nu har ju senaste rapporten kommit, och försäljningen av iPhone & iPad kom i linje med, eller precis under förväntningarna (vilket jag redan skrivit om), dessutom skrev man ner prognosen för kommande kvartal både vad gäller omsättning, men också marginal. Det tyder, i alla fall enligt mig på att Apple räknar med att sälja fler, men till lägre pris. Jag tror många som köpt iPad byter till iPad Mini när det är dags att byta, och de som inte redan har en iPhone och samtidigt vill ha en kanske köper en iPhone4 istället för en iPhone5 (Apple indikerade att de inte hann leverera iPhone4 i tillräckligt snabb takt just nu).

Oavsett vilket så ligger prognosen för 2013 på cirka $60 per aktie i vinst, vilket är cirka 10% högre än 2012. Visst, tillväxten är inte +20%, men det kan man väl ändå inte förvänta sig i all evighet? (Jo just det… Det gyllene trädet… Men tyvärr, inga träd växer till himlen, i alla fall inte på börsen).

Med nuvarande aktiekurs, cirka $450 så är Apple värderat till 425 miljader dollar, och i det värdet ingår en enorm kassa på över 138 miljarder! Räknar man bort deras kassa så är värdet på bolaget cirka 287 Miljarder dollar.

För 287 miljarder dollar får man då ett bolag som…

  • Beräknas visa en vinst på cirka 55 miljarder under 2013 (mer pengar i kassan!)
  • Har världens högst värderade varumärke
  • Har ledande produkter inom området som datorer, telefoner, tablets, mediacenters bland annat..

Apple förväntas de kommande 5 åren tjäna närmare 300 miljarder dollar att lägga i sin redan gigantiska kassa… Även om de skulle stagnera och bara bibehålla dagens nivåer så skulle det generera nära 250 miljarder dollar de kommande fem åren.

Förr eller senare måste Apple göra något med alla sina pengar, och skulle innovationskraften på allvar ta slut, så kan man köpa i stort sett vilket bolag man vill, eller komma åt vilken teknik som helst, med väldigt få undantag… (Konkurrensverk osv måste ju godkänna köp om de väljer att köpa något stort bolag), men högst troligt är att Apple förr eller senare börjar dela ut pengar i större omfattning till aktieägarna, de har ju redan påbörjat resan, men det finns gigantiska pengareserver i kassan, så förr eller senare kommer något att ske.

Jag funderar inte längre på att sälja aktierna, funderar snarare på att köpa fler och lägga djupt ner i byrålådan. Kanske ta upp dem om 5 år och plocka fram ovanstående text och titta tillbaka för att se om jag var helt ute o cyklade, eller ganska nära sanningen…

Tror dock som jag skrivit innan att Apple kommer fortsätta pressas under våren i press & media, men med nuvarande värdering så undrar jag faktiskt hur mycket lägre aktien kan sjunka…? Kommentarer? Tankar? Ideér? Rent tekniskt finns det ett gap ner mot $425 där aktien var för ett år sen, men då är värderingen nere på 399 miljarder dollar, inklusive 137 miljarder i kassan, vilket ger ett värde exkl kassa på 254 miljarder dollar, vilket högt räknat är p/e 6…. och det känns väl ändå orimligt?