apple

Så var det då dagen D, än en gång. Apple lanserade sina nya telefoner, som mycket riktigt var iPhone 5C & 5S. Dock har ju telefonernas design och olika färger figurerat på i princip alla tekniktidningars sajter senaste månaderna, så hypen uteblev känns det som. Vi som följde eventet live hoppades säkert också in i det sista på “and, then there is one more thing…” Men den kom aldrig och magkänslan är att iPhone egentligen bara adderat fingeravtryck i 5S, i övrigt väldigt lite innovation. Visst, kameran är lite bättre, telefonen lite snabbare osv.. Men väldigt lite som handlar om innovation, det handlar mer om att all teknologi blir mindre, snabbare & bättre för varje generation.

iPhone 5C är en plastigare variant av iPhone, som tillsammans med det nya iOS7 känns som en leksak.. Det nya OS:et ser ut som om det var skapat av en 10-åring, starka färger, barnsliga ikoner och väldigt lite “elegans” som jag tycker genomsyrat Apples produkter i många år.

Jag är också lite frågande till marginalerna på 5C? Sannolikt är de betydligt lägre än på 5S, och hur mycket kommer exempelvis vit 5C kannibalisera på 5S? Tror inte att Apple hittar så många nya användare i västvärlden med dessa telefoner, men självklart öppnar Kina upp stora möjligheter för tillväxt.

Min känsla är dock att Apple peakat och att Samsung & Sony har all chans i världen att fortsätta plocka marknadsandelar. Speciellt eftersom Apple envisas med att inte göra skärmytan större. Vi får se. Börsen handlar ner Apple cirka 2,3% i skrivande stund, men utfallet av dagens lansering vet vi inte förren till våren då den är utrullad i alla länder och julförsäljningen är över.

Precise Biometrics då?

Nja. Touch ID som Apple kallar sin fingeravtrycksverifiering ser cool ut. Helt klart. Men om den innehåller Match-on-mobile eller inte är högst oklart. Det går inte heller att utläsa någonstans, utan man får nog vackert vänta på en pressrelease från Precise imorgon om så skulle var fallet. Jag måste dock säga att magkänslan är att de inte är med faktiskt, men jag hoppas jag har fel.

Oavsett vilket så måste man någonstans börja fundera på värderingen av Precise & Fingerprint. Jag säger inte att de är felvärderade, men värderingarna kräver stora framtida vinster i bolagen. Bolaget värderas till cirka 1,3 miljarder SEK med dagens slutkurs. Omsättningen i bolaget 2012 var 28 miljoner, förlusten var drygt 40 miljoner. Första halvåret 2013 har inneburit 26 miljoner i omsättning och cirka 13 miljoner i förlust. “Förhoppningsbolag” värderas ju på hoppet om framtida jättevinster, och eftersom bolaget går med förlust kan man inte räkan ut p/e tal osv. Men för tillfället värderas Precise till 25 ggr omsättningen 2013 om vi förutsätter att omsättningen Q3-Q4 motsvarar den i Q1-Q2. Det är en hög värdering som inte tillåter några bakslag på orderfronten.

MINISHRT OMXS30 – ja ligger cirka 4% back efter dagens uppgång, men kommer nog envist hålla kvar vid mina kortisar ett tag. Det finns mycket som talar för att hösten blir stökig, men vi får se, skulle jag ha fel hoppas jag mina aktier följer med i uppgången :-) Det är en liten hedge om börsen skulle vända ner i alla fall.

Go natt :-)!

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x